latinica  ћирилица
02/10/2019 |  07:51 ⇒ 07:53 | Autor: sputniknews.com

Radi i u teškim klimatskim uslovima: S-500 prošao sve testove — u Siriji

U Siriji su testirani najvažniji elementi ruskog sistema za protivvazdušnu odbranu S-500 Prometej, piše list Izvestija pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Rusije i vojnoj industriji.
S - 500 - Foto: youtube
S - 500Foto: youtube

Kako navode izvori lista, tokom testiranja stručnjaci su identifikovali "određene probleme" u radu tehnike, ali su oni vrlo brzo otklonjeni.

Takođe se precizira da su ispitivanja već završena i da su bila uspješna.

Kako je naveo bivši zamenik glavnog komandanta ratnog vazduhoplovstva Rusije za integrisani sistem protivvazdušne odbrane ZND general-pukovnik Ajteč Bižev tokom testiranja koja prethode isporukama sistema oružanim snagama, posebna pažnja posvećuje se neprkidnom radu svih njihovih komponenti.

Prema njegovim riječima, tehnika je "testirana u teškim tehničkim i klimatskim uslovima i radi bukvalno do habanja".

- Samo takav režim rada omogućava nam da identifikujemo nedostatke. Nakon toga, svi kvarovi i problemi se sumiraju, aktiviraju i radi se na njihovom otklanjanju - rekao je, dodavši da je Sirija veoma pogodna za takve testove, jer je tamo uvijek vruće i ima puno prašine.

General je dodao da radar mora neprekidno da radi jer je situacija u Siriji nestabilna i protivavionske snage stalno moraju da pokrivaju radarsko polje.

Novi sistem PVO S-500

Proizvodnja S-500 počela je u junu. Kako je naveo generalni direktora "Rosteha" Sergej Čemezov, Rusija ove sisteme još uvijek neće prodavati „ni za kakave pare“, već se oni prave prvenstveno za rusku vojsku.

Radijus dejstva sistema je 600 kilometara. On će moći da otkriva i istovremeno pogodi do deset balističkih meta koje lete brzinom do sedam kilometara u sekundi. Takođe će moći da pogađa bojeve blokove hiperzvučnih raketa.

Prema karakteristikama sistem S-500 će značajno prevazilaziti protivraketni sistem S-400 koji je već u upotrebi, kao i svog američkog konkurenta sistem "Patriot Advanced Capability-3".