X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/10/2019 |  16:25 ⇒ 16:28 | Izvor: SRNA

Počelo snimanje filma o životu Svetozara Miletića (FOTO)

U Srbiji je počelo snimanje dugometražnog igranog filma pod radnim nazivom "Svetozar Miletić", koji prati život i rad ovog uglednog advokata i gradonačelnika Novog Sada, kao i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. Režiser filma je Darko Bajić, pisac scenarija Milovan Vitezović, a glumac Ljubomir Bandović igra naslovnu ulogu.
Svetozar Miletić - Foto: Wikipedia
Svetozar MiletićFoto: Wikipedia

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je konferenciji za novinare u Beogradu da su Svetozar Miletić, Јaša Tomić i Milica Tomić trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem obilježili prvu polovinu 20. vijeka, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Bilo da se radi o ulozi žene u srpskoj istoriji i politici ili zajedničkoj povezanosti, riječ je o pansrpskoj ideji koja je aktuelna i danas, ako ne u političkom, onda bar u kulturno-istorijskom smislu - rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je dodao da je ovaj značajan nacionalno-istorijski projekat povjeren majstorima svog posla - počevši od scenariste i režisera, pa do glumaca.

- Oni su, u simboličkom smislu, dobili srpsko kulturno-istorijsko blago - da ga otkriju, očiste, ukrase i predstave ovom naraštaju - dodao je Vukosavljević.

Sa snimanja filma "Svetozar Miletić" (Foto: SRNA)

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izrazio je zadovoljstvo što je u društvu sa ekipom koja je prethodne dvije godine pripremala film o "Vojvodini staroj" i životu Svetozara Miletića, Јaše Tomića i Milice Tomić, kao i svih Srba i Vojvođana koji su svojim radom i žrtvom napravili temelje moderne srpske Vojvodine i bili lučonoše u oblastima poput kulture i obrazovanja.

Režiser Darko Bajić je, govoreći o liku i djelu jednog od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj tokom druge polovine 19. vijeka, izrazio nadu da će film podstaći mlađe generacije da razmišljaju o istoriji, ali ne tako da se vraćaju u prošlost, već da pokušaju, učeni iskustvom starijih generacija, sebi utabaju put u bolju budućnost.

Ovaj projekat je, osim Ministarstva kulture i informisanja Srbije, podržala i Pokrajinska vlada, kao i brojni donatori.