X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/10/2019 |  22:37 ⇒ 22:38 | Izvor: RTRS

Episkop Sergije: Riječi koje ranjavaju

Prekjučerašnja kanonada uvreda na račun Njegove Svetosti podsjetila me je na davno izrečenu istinu u kojoj stoji da govoreći o drugima zapravo pričamo isključivo o sebi samima, rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Episkop Sergije (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

- Rječnikom koji ne priliči ni kafanskom ambijentu, jedan narodni poslanik i jedan ministar spustili su komunikacijsku ljestvicu na samo dno nepristojnosti, najgrublje vrijeđajući Njegovu Svetost, a time i cjelokupno svetosavsko biće naše Svete Crkve, koju naš patrijarh predstavlja, kako pred nama Srbima, tako i pred cijelom svijetom - istakao je episkop u saopštenju za javnost.

Njegova Svetost je monah punih šezdeset godina, arhijerej 45 godina, a patrijarh srpski gotovo deset godina. Ako takav životni put nije za poštovanje, onda zaista ne znam šta jeste?!, upitao je episkop Sergije.

- U vremenu globalizacije, kada se nastoji srušiti svaki autoritet, gospoda Vukanović i Mektić, u maniru najvećih bogootpadnika, pokazali su svojim riječima odsustvo elementarne kulture, a kao Srbi, jer se takvima smatraju, odsustvo bilo kakvog poštovanja prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i njenom predstojatelju, naročito u danima velikog jubileja – 800 godina autokefalnosti - naglašava se u saopštenju.

Ističe da je žalosnije što se borba u političkoj areni pokušava prenijeti na život Srpske Crkve, koja je starija od većine nama poznatih država, a naročito političkih partija.

- Sa stavovima i izjavama Njegove Svetosti možemo biti saglasni ili ne, ali naše je da poštujemo odluke donesene većinom glasova, kako u Saboru, tako i u Sinodu, te da poštujemo Srpsku Pravoslavnu Crkvu, tako što ćemo poštovati onoga ko se nalazi na njenom čelu. Stav većine, sviđao nam se ili ne, treba da bude i naš stav, jer time pokazujemo da smo jedinstvo stavili ispred lične sujete, a ljubav prema braći iznad gordosti. Očekujući da će gospoda Vukanović i Mektić izraziti žaljenje zbog svojih nesmotrenih riječi, srpsku javnost u BiH pozivam na odmjernost, kako naša verbalna nesmotrenost ne bi povrijedila nijedno ljudsko biće - zaključio je episkop Sergije u saopštenju za javnost.