X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/10/2019 |  17:41 ⇒ 16/10/2019 | 08:05 | Izvor: RTRS

Pokušaj monstruozne prevare: Tražio novac za informacije o grobnicama na Vozući

Okružno javno tužilaštvo u Doboju vodi istragu protiv Asima Alića iz Tuzle koga sumnjiče za prevaru više porodica poginulih boraca VRS s područja Doboja. On je, da bi otkrio gdje se nalaze grobna mjesta poginulih na ozrensko-vozućkom ratištu, od njihovih porodica tražio novac.

Svaka informacija o sinu nestalom prije 24 godine na ozrensko-vozućkom ratištu za Radušku Pavlović zlata je vrijedna. I poziv Asima Alića bio je tračak nade. Za informaciju o grobnici tražio je, kaže, novac.

- Tražio je hiljadu evra da pripremim sada, pa opet hiljadu kad bude ekshumacija - priča Pavlovićeva.

Ovo nije jedini slučaj. Da je riječ o prevari, upozorili su iz Republičke organizacije porodica nestalih.

- On im je nudio da će im pokazati grobno mjesto. Rekao je da će im nacrtati to mjesto, a ne da će ih odvesti tamo, što je znak da je to prevara i iznuda novca - kaže Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. 

U vezi sa ovim optužbama pokušali smo da kontaktiramo i Alića, ali se nije javljao na telefonske pozive. Svoja saznanja predstavnici Republičke organizacije prenijeli su u banjalučko tužilaštvo koje je primilio prijavu, a potom predmet ustupilo nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Doboj. Pokrenuta je istraga protiv Alića zbog krivičnog djela prevare, saslušan veći broj oštećenih lica i prikupljeni dokazi.

- Osumnjičeni se tereti da je u toku 2018. godine na području Doboja, ostvario više telefonskih komunikacija sa članovima porodica nestalih boraca vojske Republike Srpske, a koji su nestali za vrijeme ratnog sukoba na lokalitetu Ozrena, te lažno se predstavljajući istima nudio otkrivanje informacije o mjestu na kome se nalaze posmrtni ostaci nestalih, ako mu za uzvrat isplate odgovarajuću novčanu naknadu i na taj način protivpravno pribavio sebi određenu imovinsku korist - saopšteno je iz Okružnog tužilaštva Doboj.

Iz Republičke organizacije upozoravaju porodice da ne nasjedaju na trikove prevaranata, jer za traženje nestalih postoje institucije koje se bave tim poslom.