X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/10/2019 |  09:21 ⇒ 10:37 | Izvor: sputniknews.com

Objavljena povjerljiva dokumenta o oslobađanju Beograda (FOTO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je deklasifikovane dokumente o oslobađanju Beograda, iz kojih se može saznati da su njemačke trupe namjeravale da raznesu sve najvažnije elemente gradske infrastrukture i kulturne objekte. Beogradska strateška ofanzivna operacija završila se prije 75 godina, 20. oktobra 1944. godine.
Pripadnici NOVЈ (foto:Ministarstvo odbrane Rusije) -
Pripadnici NOVЈ (foto:Ministarstvo odbrane Rusije)

- Prije ofanzive na Beograd dobijene su informacije da je nacistička komanda namjeravala da glavni grad Јugoslavije pretvori u ruševine. Za uništenje su bile pripremljene zgrade vlade i administracije, istorijski spomenici, tvrđava, vodovodna i kanalizaciona mreža, elektrana i riječna luka - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Razminiranjem su se bavili pripadnici Trećeg ukrajinskog fronta, koji su i oslobađali Beograd.

O epizodama oluje i deminiranja hotela "Albanija" i tvrđave Kalemegdan može se čitati u dnevniku ratnih dejstava 11. odvojene jurišne inženjersko-deminerske brigade.  

Članak "Bitke za Beograd" u novinama Drugog ukrajinskog fronta (foto:Ministarstvo odbrane Rusije)

- Nijemci su oštetili naš tenk prije nego što je bitka završena, a stanovnici grada su ovaj tenk ukrasili cvećem, raznobojnim trakama i na njemu napisali: Živio maršal Staljin, živio maršal Tito!" - citira Ministarstvo odbrane Rusije politički izvještaj 57. Armije Trećeg ukrajinskog fronta.