latinica  ћирилица
19/10/2019 |  12:42 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Dodik: Pitanje gasovoda jedno od prioritetnih tema sa Medvedevim

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za našu telaviziju da će sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim imati niz otvorenih pitanja vezanih za ekonomsku saradnju sa Ruskom federacijom.

Dodik je rekao na batajničkom aerodromu, uoči početka vojne vježbe "Sloboda 2019", da će sa Medvedevim razgovarati i o drugim vidovima saradnje.

- Republika Srpska ima namjeru da se pridruži gasovodu "Turski tok". To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u Srpsku - rekao je Dodik.

On je naveo da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom "Gasproma" ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, danas razgovarati s Medvedevim.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje, uključujući i ekonomsku.

- Upoznaću ga sa političkom situacijom u Republici Srpskoj i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH - rekao je Dodik, koji će sa Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vrijeme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.

- Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne miješaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-političke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo - rekao je Dodik.

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.

Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, te da se zahvaljujuću Rusiji u Savjetu bezbjednosti može čuti i stav Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Iz časa u čas: Medvedev u Beogradu; Sastanak i sa Cvijanovićevom i Dodikom