latinica  ћирилица
31/10/2019 |  19:50 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Kraj strahu od poplava - prijedorsko naselje Gomjenica dobilo nasipa

Izgradnja nasipa na rijeci Sani u prijedorskom naselju Gomjenica, zahvaljujući angažmanu premijera Srpske Radovana Viškovića, napokon je završena. Riječ je o nasipu čija izgradnja je počela nakon poplava 2014. godine, a koja je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa ubrzo zaustavljena. Upravo kroz taj, nezavršeni dio nasipa, tokom ovogodišnjih majskih poplava, nabujala rijeka Sana prodrla je u prijedorsko naselje Gomjenica i zaplavila oko 500 domaćinstava.

Ovogodišnje majske poplave dugo će pamtiti mještani prijedorske Gomjenice. U trenu, nabujala Sana prošla je kroz nezavršeni nasip, i poplavila gotovo čitavo naselje. Istog dana na teren je stigao premijer Višković. Odmah je dao obećanje da se ovakav scenario neće više ponoviti. Posebno se osvrnuo na razlog zbog kojeg je Gomjenica završila pod vodom.

- Ako treba Vlada da proglasi tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom i tu ćemo napraviti nasip - rekao je premijer 15. maja kada je obišao poplavljeno područje.

Problem je, kako je tada navedeno, nastao jer vlasnici spornih parcela nisu pristali na sumu koja im je ponuđena za otkup, zbog čega su pred nadležnim sudovima vođeni višegodišnji postupci. Međutim, vremena više nije bilo, pa je problem riješen ekspresno. Vlada Srpske usvojila je zahtjev za proglašenje opšteg interesa, a RUGIP izvršio eksproprijaciju zemljišta.

Samim tim, svi uslovi za izgradnju spornog dijela nasipa su ispunjeni. Pet mjeseci nakon poplava – rezultat se vidi. Sporni dio nasipa izgrađen je u rekordnom roku. Ovaj dio Prijedora od sada je zaštićen od visokog vodostaja rijeke Sane, ističu iz Voda Srpske.

- Ovi radovi finansirani su sredstvima Fonda solidarnosti Republike Srpske. Nakon dobijanja saglasnosti od Fonda i našeg ministarstva, radovi su započeti, izvođač je uveden u radove 18. oktobra, i za kratko vrijeme izgrađena je dionica zaštitnog nasipa u dužini od oko 200 metara, na mejstu gdje je često dolazilo do izlijevanja rijeke Sane - izjavio je Saša Mirić, portparol ЈU Vode Srpske.

Tome se najviše raduju mještani Gomjenice. Dragan Miljatović stanuje u neposrednoj blizini novoizgrađenog nasipa. Kako kaže, strahovanju od izlijevanja Sane napokon je došao kraj.

- Trebalo bi sada da budemo sigurniji i bezbjedniji. Taj nasip je trebao da bude urađen prije par godina, ali opet je veliki pomak napravljen i urađeno je što je trebalo da se uradi, da se zaštiti stanovništvo - kaže Miljatović.

Projekat nasipa na Sani realizovale su Vode Srpske kao investitor, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Fondom solidarnosti i gradom Prijedorom.