latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:41 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Radnici DŽender centra žale se na mobing, direktorka demantuje

Radnici DŽender centra Republike Srpske žale se na višegodišnji mobing direktorke.

Institucija Ombudsmana izdala je preporuku Vladi, da preduzme mjere, kako bi bila zaustavljena diskriminacija radnika u ovoj instituciji. Direktorka DŽender centra Mirjana Lukač, oštro demantuje žalbe radnika. Tvrdi da iza svega stoji politika.

Mi, radnici DŽender centra Republike Srpske smo izloženi višegodišnjem psihološkom maltretiranju. Tokom posljednjih pet godina svako od radnika je u nekom periodu bio pod većim ili manjim mobingom - piše u anonimnom pismu.

Uz ove teške optužbe na račun direktorke DŽender centra, u anonimnom pismu koje su 14. janura radnici uputili svim institucijama Republike Srpske i Ombudsmanu za ljudska prava navode i višesatne kolegijume do kasno u noć, pritiske na radnike prilikom odlaska na godišnji i bolovanje, pa čak i zloupotrebu službenog položaja. Institucija Ombudsmena je, nakon izjašnjenja DŽender centra, izdala preporuku predsjedniku Vlade da preduzme neophodne mjere s ciljem eliminacije i prevencije mobinga.

- To je inicijalno bila anonimna predstavka ali radi se o autentičnim potpisanim žalbama koje mi imamo, ali naravno ne pada nam na pamet, a nije ni u skladu s zakonom, da kažemo imena i prezimena, odnosno otkrijemo identitet onih koji su nam dali te podatke - rekao je Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava.

Direktorka DŽender centra Mirjana Lukač oštro demantuje sve navode i kaže da je ovo blaćenje nje, njene porodice, institucije u kojoj radi, ali i Vlade.

- Mobing u DŽender centru ne postoji. U svakoj instituciji postoje zadovoljni i nezadovoljni radnici, ali insistiranje na radu, redu i disciplini nije mobing, prosto navodi koji su otišli u anonimnom pismu su insinuacije - tvrdi  Lukačeva.

Lukačeva kaže da, iako je tražila da se pozovu ljudi koji rade u DŽender centru, i da se sve ispita, ništa od toga nije urađeno. Ombudsman i upravna inspekcija, odgovaraju da je to u nadležnosti sudova. Mitrović smatra indikativnim i to što je direktorka Centra tražila izjašnjenje svih zaposlenih o navodima u anonimnom pismu, što prema zakonu predstavlja viktimizaciju – novi oblik diskriminacije.

- Neki od radnika su već imali probleme i nakon toga su uzimane izjave od njih i to smo konstatovali, jer predstavlja novi vid diskriminacije - napomenuo je Mitrović.

Lukačeva tvrdi da iza priče o mobingu stoji politika. Kaže, u posljednje tri godine postoje problemi sa Ministratstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je bez saglasnosti Vlade s Savjetom ministara u tehničkom mandatu fomiralo Odbor za praćenje i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH i zakazalo prvu sjednicu za 6. novembar.

Iz institucije Ombudsmana poručuju da je neozbiljno govoriti o prenosu nadležnosti, da su oni nezavisna institucija čiji jedini interes je zaštita građana i njihovih prava. Lukačeva za sutra najavljuje pres konferenciju sa radnicima DŽender centra, na kojoj će kako kaže dokazati da postoji samo jedna istina.