X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/11/2019 |  22:22 ⇒ 22:40 | Izvor: SRNA

Zaharova: Le Mezurije bio na Kosovu i možda povezan sa Al kaidom

Moskva zahtijeva od Londona da ispita da li je sa "Al kaidom" povezan osnivač nevladine organizacije "Bijeli šljemovi" i bivši agent britanske obavještajne službe "MI-6" Džejms le Mezurije, koji je jedno vrijeme boravio na Kosovu, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Ona je rekla da bi London, umjesto što osuđuje kritike Moskve i Damaska upućene "Bijelim šljemovima", trebalo da razjasni da li je osnivač te organizacije povezan sa džihadistima.

- Pogledajmo ko je stvorio ovu strukturu. Poznato je da je jedan od osnivača `Bijelih šljemova` Džejms le Mezurije, koji je bivši obavještajac `MI-6 - istakla je Zaharova.

Zaharova je naglasila da je malo vjerovatno da se radi o slučajnosti, jer je taj isti čovjek viđen u sukobima širom svijeta, uključujući Balkan i Bliski istok, javio je "Sputnjik".

- Štaviše, veliki broj istraživanja ukazuje na to da je bio povezan sa `Al kaidom` dok je radio na Kosovu. Postoje podaci i o tome da su u njegovom timu bili članovi ove terorističke grupe - napomenula je Zaharova.

Ona je dodala da Moskva "jako želi" da čuje šta Londom ima da kaže o tim činjenicama.