X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/12/2019 |  09:15 ⇒ 20:58 | Izvor: RTRS

NSRS o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje, koje će biti nastavljeno sutra poslaničkom raspravom o nacrtima zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske. Poslanici će razmatrati i nacrte zakona o ostvrivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj i o sportu Republike Srpske.

20.05 - Parlament Srpske završio je današnje zasjedanje, nastavak sutra.

19.50 - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković predložio je da se u Srpskoj formira digitalni arhiv magistarskih, master i doktorskih radova. Potrebno je da u Republici Srpskoj postoji digitalni arhiv navedenih radova za javne i privatne univerzitete", istakao je Petković tokom skupštinske rasprave o nacrtima zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Poslanik SDS-a Ivanka Marković rekla je da nije saglasna sa zahtjevima da studenti odlučuju o svim pitanjima kada je riječ o izboru nastavnog osoblja.

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Perica Bundalo smatra da su predloženi nacrti zakona vrlo ambiciozni, ali da treba dati priliku da se na javnoj raspravi u trajanju od tri mjeseca dođe do što kvalitetnijih prijedloga zakona koji će se moći primijeniti u praksi.

 19.00 - Šef Poslaničkog kluba DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da će ovaj klub podržati nacrte zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske. Nacrt zakona o visokom obrazovanju ima dobrih rješenja. Očekujemo da ovaj zakon bude uvod u početak sistemske reforme obrazovanja koja će doprinijeti razvoju Republike Srpske u svakom segmentu - istakla je Stevanovićeva tokom objedinjene skupštinske rasprave o ova dva nacrta zakona.

Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da, s obzirom na pad broja upisanih studenata na javnim, pa i privatnim fakultetima, upisnu politiku treba prilagoditi potrebama privrede.

On je dodao da studije pojedinih društvenih nauka za koje nema prevelikog interesa na tržištu rada treba podržavati, jer je to u društvenom interesu Srpske.

Poslanik NDP-a Aleksandar Fulurija rekao je da će klub poslanika ove stranke podržati oba nacrta zakona, jer imaju za cilj unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja Republike Srpske.

18.40 - Nacrti zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske imaju za cilj podizanje sveukupnog kvaliteta u tom sistemu u Srpskoj, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

U objedinjenoj skupštinskoj raspravi o ova dva nacrta zakona, Rajčević je istakao da je razlog za donošenje novog zakona o visokom obrazovanju posljedica neophodnog usklađivanja domaćeg sistema sa promjenama u evropskom prostoru visokog obrazovanja, koje su u periodu od usvajanja važećeg zakona iz 2010. godine bile brojne, heterogene i kontinuirane.

Rajčević je rekao da se Nacrtom zakona o visokom obrazovanju postupak akreditacije propisuje kao obaveza svim visokoškolskim ustanovama kako bi se obezbijedila veća prepoznatljivost, prohodnost, uporedivost i kvalitet domaćih visokošolskih kvalifikacija van granica Republike Srpske i BiH.

18.10 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o poreskom postupku Republike Srpske koji se donosi zbog stvaranja pravnog okvira za sprovođenje projekta e-registracija privrednih subjekata u Srpskoj i preciziranja odredaba o postupku primjene procjene poreske osnovice kod fizičkih lica.

Ministarka finansija Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona u Narodnoj skupštini rekla da su svi poreski obveznici u istom položaju kada je riječ o reprogramu dugova.

- Ako ispunjavaju uslove, oni ga mogu dobiti. Neki to ispoštuju, isplate dugove i to su poreski obveznici kojima je reprogram pomogao da ne propadnu ukoliko su možda u nekom momentu zapali u teškoće. Reprogram se raskida ukoliko se ne ispoštuju obaveze. Onda je dug problem i naplaćuje se iz imovine, pokretanjem stečajnog postupka ili podnošenjem zahtjeva za prodaju imovine. Nepokretnu imovinu prodaju sudovi, a pokretnu Poreska uprava - objasnila je Vidovićeva.

17.10 - Nastavljena sjednica NSRS.

15.05 - U toku je redovna skupštinska pauza.

14.45 -Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je u Narodnoj skupštini da se novi Zakon o poreskom postupku, odnosno naplata poreza, treba jednako odnositi na sve poreske obveznike u Republici Srpskoj, jer to do sada nije bio slučaj. Ako se porez ne bude naplaćivao od svih podjednako nakon usvajanja ovog zakona, propašće Republika Srpska - rekao je Stanić tokom poslaničke rasprave o Nacrtu zakona o poreskom postupku Republike Srpske.

Potpredsjednica Narodne skupštine Željka Stojičić rekla je da cilj Poreske uprave treba da bude što efikasnije i kvalitetnije ubiranje poreza.

Ona je navela da nivo naplate i uvođenja poreskih obveznika u sistem treba biti kvalitetniji, jer to utiče na visinu poreza svima u Republici.

14.15 - Potreba za donošenjem novog Zakona o poreskom postupku Republike Srpske pojavila se zbog stvaranja pravnog okvira za sprovođenje projekta e-registracija privrednih subjekata u Srpskoj i preciziranja odredaba o postupku primjene procjene poreske osnovice kod fizičkih lica, rekla je u Narodnoj skupštini ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona poslanicima Srpske, Vidovićeva je istakla da se tim aktom unapređuje pravno normiranje ove značajne oblasti i mijenjaju i određeni dijelovi poreskog postupka u Srpskoj, odnosno pojednostavljuju određene procedure, kako za poreskog obveznika, tako i za Poresku upravu Republike u čijoj je nadležnosti primjena ovog zakona.

- Nadam se da će ovo zakonsko rješenje pomoći da se uvede više reda i kada je riječ o plaćanju poreza na dohodak, te doprinijeti postepenom suzbijanju sive ekonomije. Suzbijanje te ekonomije na razumnu mjeru dovešće ne samo do punjenja budžeta već i do smanjenja nelojalne konkurencije u privredi koja je veliki problem - rekla je Vidovićeva.

13.50 - Poslanici Srpske raspravljaju o Nacrtu zakona o poreskom postupku Republike Srpske;

13.30 - NSRS razmotrila je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti kojim se uvodi materinski dodatak u Republici Srpskoj za sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status.

Poslanik kluba SNSD-a Dušica Šolaja u ime ovog kluba podnijela je amandman na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti kojim pravo na materinski dodatak može ostvariti majka koja ima prebivalište u Republici Srpskoj ako otac djeteta ima prebivalište u Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta.

Tokom skupštinske rasprave, Šolaja je u ime kluba SNSD-a podnijela i drugi amandman na ovaj prijedlog zakona, koji predviđa da se zahtjev za priznavanje prava na refundiranje naknade plate podnosi u roku od šest mjeseci od dana počinjanja korištenja porodiljskog odsustva, uz dokaz o uplaćenim doprinosima. Šolaja je od resornog ministra zatražila informaciju koliko gradova i opština u Republici Srpskoj radi ono što Zakon o dječijoj zaštiti predviđa kao njihovu obavezu.

Poslanik DNS-a Mirko Sovilj rekao je da pozdravlja donošenje ovog zakona jer se njime uvode nova prava u oblasti dječije zaštite. 

13.10 - Ministarka finansija Srpske Zora Vidović izjavila je da strani faktori ne dozvoljavaju uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, iako je za tako nešto bilo više inicijativa kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, hrani i opremi za bebe i slično.

- Stranci kažu da je jedinstvena stopa najefikasniji PDV na svijetu. Naravno da jeste, jer BiH nije efikasna da kontroliše različite stope. Mi trpimo zbog toga i nadam se da će novi Savjet ministara imati snage da to promijeni. To da imamo istu stopu za sve, nije i ne može biti normalno - rekla je Vidovićeva.

Ona je konstatovala da je BiH jedina zemlja u svijetu koja ima jednaku stopu PDV-a na sve proizvode, od luksuzne robe do osnovnih životnih namirnica i hrane za bebe. Vidovićeva je podsjetila da je fiskalizacija, uvedena u Srpskoj 2007. godine, dala izuzetan rezultat jer su višestruko povećani dobit i porez na dobit.

Ona je tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti rekla da je ovaj sistem vremenom pokazao manjkavosti zbog zastarjele tehnike. Vidovićeva je ponovila da će Srpska na tom i na planu suzbijanja sive ekonomije uvesti novi softver za fiskalizaciju koji će se isplatiti za kratko vrijeme.

Ona je rekla da inspektori Poreske uprave na terenu nemaju mogućnost da utvrde da se u velikim trgovačkim centrima vrši utaja poreza, pojasnivši da je u vezi s tim primijećeno da određene kompanije imaju softvere uz pomoć kojih ne prikazuju vjerodostojno porez.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić pozvao je Vidovićevu da jasno kaže koje firme kradu porez i naveo da je na ovaj način u protekle dvije godine otuđeno više stotina miliona KM.

12.15 - Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je aktuelna vlast i vladajuća koalicija prvi put uvela pravo na materinski dodatak, za razliku od SDS-a koji o tome nije ni razmišljao kada je bio na vlasti.

Replicirajući poslaniku SDS-a Davoru Šešiću tokom skupštinske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, Žunić je rekao da možda jesu koraci sitni u ovoj oblasti, ali su za razliku kada je SDS bio na vlasti ogromni, kao od sedam milja.

Poslanik SDS-a Davor Šešić rekao je da se ne slaže sa Žunićevim izlaganjem, ocjenjujući da je aktuelna vlast napravila sitne korake u ovoj oblasti.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra neopravdanim optužbe vlasti na račun opozicije u oblasti dječije zaštite.

11.30 - Šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić smatra da Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti povećava prava i nudi bolje usluge u ovoj oblasti, te pravi iskorak ka boljem i pravednijem društvu u Srpskoj. Žunić je rekao da u Srpskoj od početka reforme dječije i socijalne zaštite stvari idu nabolje u ovoj oblasti.

Žunić je pohvalio odredbe predloženog zakona koje se odnose na isplate korisncima prava na refundaciju u iznosu od 100 odsto, ističući da će to imati efekte na poslodavce i privredni ambijent u Republici Srpskoj.

Poslanik SDS-a Željko Babić smatra da Vlada Srpske ima površan pristup po pitanju pronatalitetne politike.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović ocijenila je da je predloženi zakon dobar i značajan za unapređenje dječije zaštite u Republici Srpskoj.

Poslanik poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić rekla je da će ova poslanička grupa podržati prijedlog ovog zakona.

10.40 - Materinski dodatak u Srpskoj dobijaće sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status, predviđeno je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti koji danas razmatra Narodna skupština.

Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, može ostvariti pravo na materinski dodatak, navedeno je u obrazloženju prijedloga ovog zakona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da ovaj prijedlog zakona predviđa da će poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju iz važećeg zakona, u 2020. godini biti refundirana naknada plata u iznosu od 100 odsto nakon isplate naknade plate radniku.

10.15 - Nastavljena sjednica NSRS

----------------

U nastavku sjednice biće riječi i o Nacrtu zakona o poreskom postupku Republike Srpske, kao i nacrtima zakona o visokom obrazovanju i o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske o kojim će rasprava biti objedinjena.

Poslanici su sinoć razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, čiji je cilj dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, podsticanjem i afirmisanjem poslodavaca da grupno uključe zaposlene u penzijski plan.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović u završnoj riječi o ovom prijedlogu zakona navela je da to treba da omogući dodatne penzije posredstvom sigurne dugoročne štednje u /dobrovoljnim/ penzijskim fondovima, te podstakne dalji razvoj finansijskog tržišta i privrede.

Povezane vijesti:

NSRS o dobrovoljnim penzijskim fondovima