latinica  ћирилица
12/12/2019 |  10:03 | Autor: SRNA

Pavić: Aćimović ostaje kandidat za Savjet ministara

Draško Aćimović ostaje kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u novom sazivu Savjeta ministara jer su organi stranke tako odlučili, izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić.
Marko Pavić - Foto: SRNA
Marko PavićFoto: SRNA

- Niko nije osporio znanje, stručnost, način donošenja odluke. Čak ima i pritisaka da se neke druge odluke donesu koje nisu organi usvojili. Čak i postavljaju rokove. A, ovo što su organi usvojili se osporava. To su neki apsurdi, ja to ne razumijem - naveo je Pavić.

Kada je riječ kriiterijumima za kandidovanje Aćimovića, on je naveo da su bila dva kriterijuma - jedan da bude iz reda ostalih, a drugi da je poznavalac resora.

- Nisu tu samo u pitanju izbjeglice. Težište je na ljudskim pravima, a ljudska prava su jedna od najtežih oblasti u BiH, na šta je međunarodna zajednica fokusirana. Zato na tom mjestu mora biti čovjek koji poznaje unutrašnje prilike, a što je još važnije - koji poznaje funkcionisanje međunarodnih standarda u toj oblasti - rekao je Pavić za Nezavisne novine.

On je dodao da je Aćimović nestranačka ličnost, ali da nije nepoznato ime u DNS-u i da je "došao sa istim ovima što se sada bune".

Pavić je najavio da će DNS napustiti određeni broj funkcionera koji sebe vide u nekom biznisu preko funkcija u stranci.

- Ostavili smo vrata i prozore širom otvorene. Mislim da će sami izaći koji su zaostali prošli put, koji su mislili nešto ušićariti kroz DNS - rekao je Pavić.

On je dodao da napadi na ovu stranku dolaze u vrijeme kad su odnosi DNS-a i SNSD-a krenuli dobrom uzlaznom linijom.

- Više nemamo međusobnih razmirica, a nekome to očigledno ne godi. Vjerovatno nismo dobro provjetrili DNS. Činjenica je da nas napušta jedan broj funkcionera koji sebe vide u nekom biznisu preko DNS funkcija. DNS to ne prihvata i dolazi u sukob s takvima - naveo je Pavić.

Govoreći o očekivanjima od Vlade Srpske i novog Savjeta ministara, Pavić je rekao da je u čestitki pedsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji rekao da pitanje ekonomije stavi na prvo mjesto.

- Da bismo napredovali kao zemlja moramo stvoriti privredni ambijent. Bez toga sve ovo drugo je besmisleno - istakao je on.

Što se tiče Vlade Srpske, Pavić smatra da je ona imala dobrih poteza te da sada nedostaje jedan element - povećanje industrijske proizvodnje, što bi, kako je naglasio, trebalo da bude predmet ekonomske politike.

Na pitanje da li će DNS Tegeltiji i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću dati bezuslovnu podršku, on je naveo da neće biti uslovljavanja i da ova stranka nikada nije uslovljavala bilo koga