latinica  ћирилица
17/12/2019 |  11:16 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Akcija "Kajak": Hapšenja krijumčara migranata i pretresi objekata

Pripadnici SIPA BiH uhapsili su danas na podučju Bratunca jednu osobu zbog sumnje da je član kriminalne grupe organizovane radi nezakonitog krijumčarenja i prebacivanja ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH radi daljeg transporta prema zemljama EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ova osoba je uhapšena u akciji "Kajak" po nalogu Tužilaštva BiH, a osumnjičena je za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Postupajući po nalogu Tužilaštva, pripadnici SIPA pretresli su stambene i poslovne objekte koje koristi osumnjičeni iz BiH, te izuzeli predmete i dokaze koji će biti korišteni u okviru dokumentovanja i procesuiranja krivičnog djela.

Tužilaštvo BiH i SIPA uključeni su u međunarodnu akciju usmjerenu na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, povezana sa ilegalnim migracijama.

Akcija "Kajak" sprovodi se u saradnji sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Srbije /SBPOK/ i Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije.

Aktivnosti su usmjerene na razbijanje i procesuiranje grupa za organizovani kriminal koje djeluju na području Srbije i BiH, a koje su organizovane radi krijumčarenja većeg broja ilegalnih migranata radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, navodi se u saopštenju.

U okviru ove akcije na području Srbije, u koordinisanoj akciji policijski službenici SBPOK-a Srbije lišili su slobode šest osumnjičenih, među kojima i organizatora grupe.

U okviru rada u ovoj međunarodnoj operaciji, podršku je pružio Policijski centar jugoistočne Evrope /SELEC/, a ostvarena je saradnja Tužilaštva BiH i SIPA sa OBA BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i MUP-om Republike Srpske.