latinica  ћирилица
28/12/2019 |  11:01 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

NASA šalje rover koji će istraživati krater nazvan po opštini Јezero

Američka svemirska agencija NASA predstavila je "Mars 2020 rover" koji će biti lansiran u julu, a odredište mu je osušeno korito jezera na Marsu, krater koji je dobio ime po opštini Јezero u Republici Srpskoj.
Rover na Marsu (foto:aibusiness.com) -
Rover na Marsu (foto:aibusiness.com)

Rover je veličine automobila, ima šest točkova, a istraživaće Marsov krater Јezero, veličine Menhetna, gdje bi trebalo da sleti u februaru 2021. godine.

Vjeruje se da krater sadrži velike količine, 3,5 milijarde godina starih sedimenata za koje se naučnici nadaju da bi mogli sadržavati fosile života na Crvenoj planeti.

Rover će prikupiti 30 uzoraka tla koji će biti vraćeni na Zemlju budućom svemirskom letjelicom koju planira NASA. Uzorci bi mogli da stignu 2026. godine, kaže jedan od učesnika projekta.

Rover će ponijeti opremu koja može da ugljen dioksid pretvori u kiseonik.

NASA će u februaru poslati rover u Floridski svemirski centar Kenedi, gdje će biti sastavljen do kraja. Ime rovera zvanično će biti izabrano početkom godine.

Misija na Mars biće ključna i za buduće ljudske misije na toj planeti, uključujući i potencijal stvaranja kiseonika na njegovoj površini.

Ako bude uspješan, ovaj rover će biti peta misija NASA-e na Marsu. Јedina druga država kojoj je uspjelo da sleti na Mars bio je bivši Sovjetski Savez.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson u septembru je uručio načelniku opštine Јezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

- Uručio sam pismo iz Nase u kojem se navodi da je ova lokalna zajednica zbog svog imena direktno povezana sa planetom Mars. To je krater na kojem će naredne godine sletjeti jedan rover - rekao je Nelson.