X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/01/2020 |  15:49 ⇒ 18:00 | Izvor: RTRS

Dobrila Kukolj: Јasenovac je mjesto užasa kakvo svijet nije vidio

Na Filološkom fakutltetu u Banjaluci predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj govorila je studentima i profesorima o svom životu i o stradanjima u logoru Јasenovcu. Prošla je golgote ustaškog koncentracionog logora Јasenovac, te nastoji da svoja sjećanja prenosi na mlade generacije kako ta zla i prošlost nikada ne bi bili zaboravljeni.

Dobrila Kukolj je kao desetogodišnja djevojčica odvedena u logor Јasenovac u kojem je bila zatočena tri mjeseca. Preživljavala je najveće moguće strahote. Ustaše su joj uništile djetinjstvo, život i porodicu.

- Ili si spavao u mokroj vodi, ili si samo zijevao kao ptić, ili si tražio majku koju su odveli na prinudni rad, ili sam vukla sestru koja je mlađa od mene pet godina, ili sam bježala da me ne odvedu na ciglanu - ispričala je Kukoljeva.

Predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata ličnim svjedočenjem ukazala je na najtragičnije događaje iz istorije srpskog naroda u 20. vijeku.

- Ustaški logor Јasenovac jedan je od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji srpskog naroda jer je to bio proces uništavanja i zatiranja srpskog naroda na prostoru nekadašnje Nezavisne države Hrvatske - izjavio je istoričar i teolog Nikola Ožegović.

Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata zalaže se da u Spomen-području Donja Gradina bude izgrađen spomenik za sve stradale logoraše.