X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/01/2020 |  11:36 ⇒ 13:04 | Izvor: RTRS

Trilateralni ugovor o naučno-tehničkoj i poslovnoj saradnji

Dvogodišnja uspješna saradnja Tehnološkog fakulteta iz Zvornika, beogradskog Instituta za opštu i fizičku hemiju i kompanije "Zeohem", krunisana je potpisivanjem trilateralnog ugovora o naučno-tehničkoj i poslovnoj saradnji. Ugovor je potpisan na neodređeno vrijeme i trajaće sve dok postoji zajednički poslovni interes.

Ugovorom je predviđeno pružanje poslovno-tehničke saradnje, razvoj tehnologije za proizvodnju i primjenu alumosilikatnih i silikatnih materijala, odnosno zeolita, ali i zajednički nastup kod institucija i fondova, radi
realizacije novih projekata.

- Ovaj model treba da posluži kao model za druge visokoškolske ustanove, jer mislim da bez tjesnog vezivanja akademije i industrije, naprosto, znanje radi znanja i akademija radi akademije nema budućnost - kaže Dragan Vujadinović, dekan Tehnološkog fakulteta Zvornik.

Tehnološki fakultet i Institut za opštu i fizičku hemiju staviće na raspolaganje znanja, kadrove, laboratorijske kapacitete i već osvojena tehnička unapređenja, a kompanija "Zeohem" svoje proizvodne kapacitete, kadar i opremu.

Sve navedeno omogućiće realizaciju brojnih projekata, dok će nauka i znanje biti u službi profita.

- Samo tako se može razvijati paralelno i nauka i industrija. Bez nauke mi ne možemo da živimo, a ono što radimo je upravi visoko tehnološki proizvod - naglašava Zoran Petković, direktor kompanije "Zeohem".

Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Beograd rekao je da projekti imaju dva pravca.

- Prvi je da se sadašnji proizvodi tehnološki pojeftine, a drugi da se naprave potpuno novi proizvodi koji već postoje na tržištu od konkurentskih kompanija. To su sve proizvodi iz grupe zeolita, alumosilikata, vodenog stakla, silikagela - dodaje Blagojević.

U okviru saradnje, "Zeohem" je Tehnološkom fakultetu donirao reaktor za sintezu alumosilikata, koji će biti korišten za brojne projekte i naučno-istraživački rad.