X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
12/02/2020 |  19:47 ⇒ 13/02/2020 | 10:44 | Izvor: RTRS

Srpska jedinstvena: Agresija Ustavnog suda BiH mora biti zaustavljena

Јedinstven je stav parlamentarnih stranaka u Srpskoj - agresija Ustavnog suda BiH, mora biti zaustavljena. Sud, sa stranim sudijama, koje pomažu bošnjačkim da preglasavaju konstitutivne narode, postao je ključno političko sredstvo agresije na Ustav.

Opstanak i interes Srpske ujedinio je sve parlamentarne partije. Poručuju, imovina i teritorija su isključivo vlasništvo entiteta, zagarantovano Dejtonom. Štetne odluke moraju biti zaustavljene, jer pitanje je šta je sljedeće.

- Odluka Ustavnog suda BiH je krajnje skandalozna i skaradna i odluka koja zaista počinje da ugrožava na dodatnom a sada i na ozbiljan način ustavnu poziciju Republike Srpske unutar BiH - naglasio je Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Rado Savić, zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke, naglašava da je Ustavni sud BiH instrument stranaka koji žele nestanak Srpske.

- Ustavni sud BiH je instrument politike onih stranaka koje žele da oslabe i unište Republiku Srpsku i iz tog razloga naš prijedlog je bio da se u narednom periodu pokrene inicijativa za usvajanje novog zakona o Ustavnom sudu BiH - naglasio je Savić.

Ovo je bila jedina moguća mjera da se uredi Ustavni sud, kaže delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić.

- Republika Srpska do sada je na različite načine pokušavala da rad Ustavnog suda stavi u zakon. Nismo to uspjeli i očito je ovo postala jedina mjera da se pristupi što prije uređenju ove materije i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH - istakla je Majkićeva.

Iz SDA poručuju da je reforma Ustavnog suda - promjena Dejtona i da nema tih, kako kažu, ucjena, kojima Republika Srpska to može ostvariti. I već po navici u pomoć zovu međunarodnu zajednicu i bh. patriote. Prije nego što je i dobio poziv, američki ambasador pozvao je sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda, uz obrazloženje da se to tako radi u svim evropskim zemljama. Na pitanje novinara da li i u evropskim zemljama u ustavnim sudovima rade stranci, jer to zamjera zvanična Banjaluka, Nelson je izbjegao direktan odgovor.

- Promjena Ustava trebalo bi da se desi ustavnim procedurama, konsenzusom, na konstruktivan, a ne opstruktivan način - riječi su Erika Nelsona,  američkog ambasadora u BiH.

Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšić da niži nivoi vlasti, ne mogu dovoditi u pitanje institucije BiH, iz SNSD-a odgovaraju - Komšić ništa ne razumije.

- Da li misli na člana Predsjedništva BiH, predsjedavajuće oba doma parlamenta BiH ili predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da li su oni ti koji su možda niži nivo vlasti s obzirom na to da upravo oni, ali i svi drugi predstavnici Republike Srpske više neće učestvovati u donošenju odluka na nivou BiH - poručio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a

Osporavati odluku donesenu na sastanku, koji je sazvala i sastanku predsjedavala predsjednica Republike Srpske, još je jedan pokzatelj elementarnog neznanja, kaže Kovačević. Komšića podsjeća da je republičkim Ustavom, koji je prošao sve provejere Venecijanske komisije, jasno definisano da interse i jedinstvo Republike, izražava njen predsjednik. A stav svih iz Srpske je - strane sudije moraju da odu.