X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
25/02/2020 |  15:34 ⇒ 18:19 | Izvor: RTRS

Centar za stomatologiju u Foči liječi pacijente uz uputnicu porodičnog ljekara

Implantologija je sve popularnija praksa u stomatologiji, ocjena je stručnjaka Specijalističkog centra za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Foči. U Centru za stomatologiju u Foči mogu se liječiti pacijenti uz uputnicu porodičnog ljekara.

U fočanskom stomatološkom centru i pacijenti iz Srbije. Među njima i Pribojčanka Ivana Sparić. Poslušala je savjet stručnjaka i odlučila se na ugradnju implantata da bi izbjegla brušenje i oštećenje zdravih zubnih tkiva.

- Preko svojih prijatelja sam saznala za ovu instituciju i imam sve najbolje preporuke. Mislim da je implant najbolje rješenje za problem koji imam - izjavila je Sparićeva.

Implant je postavljen. Do konačno blistavog osmijeha postavljena je protetska nadoknada.

- U principu, sve dok se to završi kasnije će ući u proceduru za dobijanje definitivne protetske nadoknade. To je krajnji rezultat koji njih i interesuje, da izađu sa lijepim osmijehom koji će da bude u funkciji sa fonetskim i estetskim u punom smislu - izjavio je specijalista oralne hirurgije profesor doktor Slavoljub Tomić.

Višedispciplinovan pristup pomaže pacijentima kod kojih se zbog specifičnih anatomskih uslova ne može odmah ugraditi implantat. Više kliničke slike, studentima bolje znanje.

- Onda mi to odgodimo i uradimo koštano-tkivnu transplantaciju i onda nakon četiri do šest mjeseci ugradimo implantate, sačekamo određeni period i ugradimo definitivnu protetsku nadoknadu - izjavio je specijalista stomatološke protetike docent doktor Đorđe Božović.

- Naši studenti će biti u prilici da ugrađuju implantate na demonstrativnim modelima. Nakon toga će svakoj grupi studenata šest godina biti demonstrirana ugradnja implantata na pacijentu. To je nešto po čemu smo jedinstveni u Republici Srpskoj - izjavio je pomoćnik dekana za Studijski program stomatologija Medicinskog fakulteta Foča profesor doktor Nikola Stojanović.

U Centru ističu da su jedina javna zdravstvena ustanova na istoku Srpske koja je pozitivnu računicu poslovanja prilagodila pacijentima. Potpisivanjem ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske, pacijenti uz uputnicu porodičnog ljekara mogu liječiti bolesti usta i zuba.