latinica  ћирилица
02/03/2020 |  19:50 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Prijeti li BiH novi egzodus radnika?

Čak 100 hiljada obrazovanih ljudi mlađih od 45 godina, u 2020. moglo bi napustiti BiH. To će im omogućiti njemački Zakon o migraciji kvalifikovanih radnika, koji je stupio na snagu. Donesen je sa samo jednim ciljem - da poslodavcima omogući što lakši dolazak do obrazovanih radnika iz zemlja koje nisu u Evropskoj uniji.

Otići ili ostati - dilema je sa kojom se suočavaju mladi u BiH i Republici Srpskoj.

Oni kojima je odlazak opcija uglavnom su čuli da je sa prvim danom marta u Njemačkoj na snagu stupio novi Zakon o radu i useljavanju koji bi toj zemlji trebao obezbijediti oko 1,3 miliona radnih mjesta, za kvalifokovane radnike.

- Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može da preživi. Trenutno imamo brojna preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom - naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel. 

A posljedice vapaja najjače evropske ekonomije najsnažnije bi mogle da osjete zemlje na periferiji Unije. Miroslav Vukajlović, vlasnik banjalučke Agencije za zapošljavanje Spektar, kaže da novim zakonom radnik ima pravo da provede šest mjeseci u Njemačkoj u potrazi za poslom, a poslodavac koji odluči da ga zaposli više nema komplikovanu birokratiju ispred sebe.

- Neće morati da čekaju tu administrativnu prepreku da dokazuju da nema radnika tog profila na njihovim evidencijama i unutar Evropske unije. Јednostavno će moći da sami ispregovaraju uslove sa potencijalnim kandidatom - istakao je Vukajlović.

Njemačka privreda i politika usaglasili su stavove, pa je birokratija potpuno stavljena u funkciju što lakšeg dolaska do radnika, ističe Vukajlović. I on, ali i demograf Aleksandar Majić kažu da će ovaj njemački zakon pogoršati svakako loš migracioni saldo.

- Definitivno nećemo moći zaustaviti negativne tokove, ali ih možemo ublažiti definitivno nekim mjerama zaposlenja i povećanjem prosječne plate - rekao je Majić, koji je viši asistent na Katedri za društvenu geografiju i demografiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Dok s jedne strane država govori da je učinila ustupke poslodavcima, poslodavci kažu da se povećanje plata desilo, a dodatno će uslijediti kada se dijela njihovog kolača odrekne država, smanjenjem stopa poreza.

- Samo vraćanjem na nivo od prije izbijanja Svjetske ekonomske krize, na 2008. godinu kada je ta stopa iznosila 52 odsto, što je zahtjev Privredne komore koji već godinama ponavljamo - poručio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Za rješenje problema odlaska neophodna je, prije svega, jasna strategija koja bi omogućila bolje uslove rada, ali i spriječila trend kojim je Srpska sve više zemlja staraca.