latinica  ћирилица
02/03/2020 |  21:53 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Cvijanović: Region mora da se brani od migranata jer se Evropa potpuno zatvara

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da se EU potpuno zatvara pred migrantima i uspostavlja mjere da zaštiti svoje spoljne granice, a da se region nalazi na brisanom prostoru i zato ima pravo da radi sve ono što čini i EU.
Željka Cvijanović - Foto: Screenshot
Željka CvijanovićFoto: Screenshot

- Poseban problem je da migranti, kada dođu na naše prostore, nemaju prolaza dalje zato što Evropa hermetički zatvara svoje granice. Mi smo između prve spoljne granice EU koja je propusna i ove koju žele da štite prema Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj. Treba da štitimo sebe zajedničkim angažmanom država regiona kao što oni štite sebe i šta tu nije legitimno - upitala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su joj predstavnici EU govorili da Srpska mora pokazati više solidarnosti prema migrantima.

- Zašto bi Srpska pokazala više solidarnosti ako države članice EU to ne pokazuju? Mi kao mala Republika nismo u EU, nemamo mehanizme zajedništva, novac i službe kao oni i licemjerno je da mi trebamo, a oni ne trebaju da pokažu više solidarnosti - rekla je Cvijanovićeva za ATV.

Prema njenim riječima, nisu spoljne granice EU samo one koje oni štite u susjedstvu ovog regiona, navodeći da je Grčka u velikom problemu, a da su raniji dogovori i sporazumi sa Turskom na staklenim nogama i oni zbog raznih razloga neće da podnose pritisak.

- Suština je u tome da u okviru regiona bude napravljen zajednički front kako bismo se izborili sa ovim problemom. Ako Evropa ima pravo da štiti svoje spoljne granice i ako ih ne štiti dovoljno dobro na jugu gdje i jeste glavni problem jer nam odatle dolaze migranti, a vidimo da ne štiti, zašto mi ne bismo imali pravo da zajedničkim angažmanom štitimo sami sebe. Zašto to moraju da budu isključivo snage Fronteksa - upitala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je migrantska kriza veliki problem kojem se možda nekada i ne pridaje dovoljno pažnje.

- To je masa ljudi koja u potpunosti može da poremeti stabilnost, odnosno bezbjednosnu, finansijsku, zdravstvenu i svaku drugu situaciju - upozorila je Cvijanovićeva.

Navodeći da je taj problem prisutan pet godina u regionu, Cvijanovićeva je istakla da je trenutno situacija drugačija jer se Evropa potpuno zatvara.

- Na regionalnom planu moraju da se razviju mehanizmi da se zaštitimo od talasa migranata. To posmatram daleko i široko da bih pravila zajedničke formacije država regiona. Ovaj region je, nažalost, opterećen problemima političke prirode i ne može da se okrene stvarnom životu. Zar ne bi bilo normalno da imamo mobilnost da možemo zajednički da reagujemo na ovaj problem - istakla je Cvijanovićeva.