latinica  ћирилица
03/03/2020 |  12:14 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Podršku Graničnoj policiji pružaju 104 policajca Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pruža podršku Graničnoj policiji BiH u oblasti ilegalnih migracija sa 104 policajca, a taj broj biće povećan na istočnoj granici BiH ukoliko se procijeni da se situacija usložnjava, rekao je načelnik Uprave policije MUP-a Srpske Dalibor Ivanić.

Ivanić je napomenuo da ilegalnim migrantima nije cilj zadržavanje na teritoriji Republike Srpske, nego dolazak u zemlje EU.

- Prioritetno pružamo podršku Graničnoj policiji BiH, naročito na istočnom dijelu BiH, na teritoriji koja se poklapa sa teritorijom Republike Srpske - rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da bi bilo dobro i da Granična policija BiH pregrupiše svoje snage i da fokus stavi na zaštitu istočnih granica, kako bi se spriječio povećan broj ilegalnih migracija preko te teritorije.

Ivanić je napomenuo da MUP Srpske konstantno prati situaciju u oblasti migracija u okruženju, koja se dodatno usložnjava.

- U skladu sa tim preduzimaćemo mjere jer moramo da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu od bilo kakvog ugrožavanja. Ukoliko dođe do povećanja broja migranata, preduzećemo sve mjere prema njima, poštujući principe humanosti i zaknitosti - rekao je Ivanić.

On je napomenuo da je stav Republike Srpske jasan da se migranti na njenoj teritoriji ne mogu zadržavati.

- Srpska nema kapacitete za smještaj migranata, te ćemo preduzeti sve potrebne mjere da ih propratimo preko naše teritorije - rekao je Ivanić.