latinica  ћирилица
03/03/2020 |  12:18 | Autor: SRNA

Ukoliko se ostvare procjene IOM-a, BiH može biti samo koridor

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je danas Srni da, u slučaju da Turska otvori granice i ilegalni migranti masovno krenu prema ovim prostorima, BiH može da im bude samo koridor.
Slobodan Ujić - Foto: SRNA
Slobodan UjićFoto: SRNA

- Ukoliko ih dnevno bude ulazilo 10.000, kako to procjenjuju iz Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, BiH može biti samo koridor za njihov odlazak dalje - rekao je Ujić.

On je dodao da migranti ne žele da ostanu u BiH, jer im je cilj neka od zemalja EU, a BiH nema uslove da ih primi ni na jedan dan.

- Ukoliko dođe do toga, BiH samo može napraviti koridor i da migrante što brže propusti kao kroz filter, te se bezbjednosno zaštiti od eventualnih rizika - rekao je Ujić, navodeći da se trenutno u BiH nalazi između 6.500 i 7.000 ilegalnih migranata.

Ujić je podsjetio da su ilegalni migranti globalni problem, navodeći da ih trenutno u Grčkoj ima oko 100.000, a u Turskoj oko 3.700.000 izbjeglih i raseljenih, kao i ekonomskih migranata.

- Ove godine očekuju nas još veći izazovi i usložnjavanje te problematike. Teško je reći da li je BiH do sada adekvatno odgovorila kada imamo u vidu da ni EU nije adekvatno odgovorila tom problemu - rekao je Ujić, ocijenivši da problemu ilegalnih migranata nijedna zemlja regiona nije u potpunosti odgovorila i da će taj problem trajati godinama.

Ujić tvrdi i da nijedna zemlja na migrantskoj ruti nema kapacitete da primi 10.000 migranata dnevno.

- Ako dođe do tog talasa, moraće sve bezbjednosne agencije da se angažuju. Ni Evropska unija /EU/ nije spremna za taj talas - ocijenio je Ujić.

On je napomenuo da ni mnoge države koje finansijski dobro stoje nisu spremne za ovaj talas, a pogotovo ne BiH, te konstatovao da se postavlja pitanje koja je agencija u BiH spremna za masovan priliv migranata.

- Nemoguće je da Služba za poslove sa strancima registruje dnevno 10.000 migranata, da izvrši registraciju i uzme biometrijske podatke uz redovne materijalno-tehničke i ljudske kapacitete - istakao je Ujić.

On je poručio da će morati da se uključe sve bezbjednosne agencije ukoliko do toga dođe.

- Za to treba mnogo ljudi, a Služba ima svega 70 inspektora za strance koji rade redovne poslove i od redovnih obaveza ne mogu izaći na teren i raditi registraciju migranata - naveo je Ujić, dodavši da Služba za poslove sa strancima za izlazak na teren može izdvojiti dvadesetak ljudi.

Na pitanje da prokomentariše najave zemalja članica EU da će spriječiti ulazak ilegalnih migranata na njihovu teritoriju i da li BiH može postati žrtva tog odnosa u smislu da ilegalni migranti mogu ostati na ovim prostorima, Ujić je rekao da to pitanje nije za direktore agencija koji rade poslove iz svoje nadležnosti nego za najviše institucije u BiH.

On je naglasio da je Služba za poslove sa strancima u protekle dvije godine pokazala da je na valjan način odgovorila na izazove koje su sa sobom nosili ilegalni migranti, napomenuvši da su u nadležnosti ove službe Imigracioni centar, uzimanje biometrijskih podataka, registracija i readmisija.

Ujić je dodao da trenutno u Imigracionom centru nema nijedna bezbjednosno rizična i zanimljiva osoba.

- Imamo lica koja su sklona narušavanju javnog reda i mira, sklona vršenju manjih krivičnih djela, lica sklona konzumiranju alkohola i narkotičkih sredstava. Lica koja mogu predstavljati potencijalnu prijetnju nema - zaključio je Ujić.