latinica  ћирилица
03/03/2020 |  18:19 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Dodik: Vjerujem da je EU promijenila politiku i da brani granice

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je EU promijenila politiku kada je riječ o sprečavanju nelegalnog ulaska migranata i da je ušla u politiku odbranu granice.
Cvijanovićeva, Dodik i Višković u Prijedoru - Foto: SRNA
Cvijanovićeva, Dodik i Višković u PrijedoruFoto: SRNA

- Vjerujem da je EU prestala sa politikom otvorenih granica i da je ušla u politiku odbrane granice i ja to podržavam - rekao je Dodik novinarima u Prijedoru gdje je večeras održana tribina SNSD-a "Odgovornost za budućnost".

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da očekuje da će na sjednici Vlade Republike Srpske, najvjerovatnije u petak, 6. marta, biti usvojena jedna vrsta operativnog plana kao nadogradnja na ranije zaključke Vlade u kojma je rečeno da Srpska nema kapacitet, niti bilo kakvu potrebu, da smješta migrante i pravi stacionare zato što to nosi sa sobom različite rizike - i bezbjednosne, i ekonomsko-finansijske, i humanitarne, i zdravstvene.

- Moram reći da posebno nosi bezbjednosne rizike s obzirom na to da mi ne znamo ni ko su ti ljudi, ali sada idemo dalje. Nažalost, kriza se nastavlja ponovo. Problem je kako da se zaustave migranti na spoljnoj granici EU, a nas navode na to da jačamo kapacitet - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da bi bilo dobro da region ima apsolutno iskoordinisan odnos kako to Evropa radi u zaštiti svojih spoljnih granica, da tako i zapadni Balkan štiti svoje granice, bez obzira na opterećenost političkim nesuglasicama.

- Nisam sigurna da će se to desiti. Prema tome, odgovor Republike Srpske je da i naš MUP i svi kapaciteti - Civilna zaštita, sve institucije republičkog nivoa sa lokalnim vlastima sprovode određene mjere i tako ćemo i raditi - rekla je Cvijanovićeva.