latinica  ћирилица
03/03/2020 |  19:34 ⇒ 04/03/2020 | 07:22 | Autor: RTRS

Ekipa RTRS na grčko-turskoj granici; Hiljade migranata traži način da pređe u EU

Grčko-tursku granicu, gdje je najveći pritisak migranata, obišla je delegacija Evropske unije i najavila značajnu pomoć.

Situaciju na grčko-turskoj granici prati i ekipa RTRS-a.

Kastanes je prelaz koji trenutno zadržava najveći dio migranata, ali se situacija danas smirila. Policija je spriječila upola manje ilegalnih prelazaka, a nije bilo ni okršaja poput jučerašnjih.

Turska je danas potvrdila da je granicu već prešlo više od 130.000 migranata. Hiljade migranata i danas traže način da pređu u Grčku, nakon što je Turska otvorila granice kako bi natjerala Evropsku uniju da joj pomogne u Siriji. Prva je na udaru Grčka, slijedi Bugarska, pa Makedonija, BiH i Srbija.

Vojska i policija u Grčkoj suzavcem i vodenim topovima sprečava masovne pokušaje migranata da pređu granicu. Oni koji uspiju bivaju uhapšeni.

- Dva puta su nas vratili iz Grčke. Uzeli su nam sve, telefone, novac... Psovali su nas, uzeli su mi cipele, sve, i poslali nas nazad - kaže Kazim, migrant na grčko-turskoj granici.

Oni koji su i namjeravali da odustanu i da se vrate u Istanbul tvrde da je to nemoguće, jer ih Turci vraćaju. Atina je zbog priliva migranata obećala da će sprovesti politiku "maksimalnog odvraćanja", i optužila Ankaru da koristi migrante za diplomatski pritisak.

- Šaljemo jasnu poruku da migranti ne mogu biti korišteni kao pijuni u geopolitičkoj igri. Oni su žrtve ovakvih politika i to je pristup koji ne može biti prihvatljiv - jasan je premijer Grčke, Kirjakos Micotakis.

Turski predsjednik tvrdi da je morao da otvori granice, jer se suočava sa novim prilivom izbjeglica zbog operacija u Idlibu. Moskva ga demantuje. Grčko-tursku granicu obišli su lideri Evropske unije, obećali pomoć Grčkoj i dodatne snage na granici.

- Prioritet je da se na granicama uspostavi red. Fronteks je spreman poslati na granicu svoj tim, sedam brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice, termovizijske kamere. 700 miliona evra smo spremni izdvojiti za pomoć Grčkoj - rekla je Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli šokiran je "činjenicom da vlada nisu svjesne ovog problema".

- Oni koji dolaze u Grčku dolaze i u Evropu - ističe Sasoli.

U klimi, koja je u Evropskoj uniji skrenula udesno, s premijerima poput mađarskog ili austrijskog, koji vode tvrdu antimigrantsku politiku, mnoge zemlje žele da demonstriraju da ovog puta migranti neće preći granice Unije. Austrija je najavila da će poslati policajce na mađarsko-srpsku granicu.

- Ovo je turska kampanja. Ovo je napad Turske na Evropsku uniju i Grčku. Zloupotrebljavaju migrante kako bi izvršili pritisak na Evropu. Ovo je test za EU da li funkcionuiše sistem zaštite spoljne granice. Mogu vam garantovati jednu stvar - ako ne funkcioniše sistem zaštite spoljnih granica Evrope, onda je Evropa prošlost - naglašava Sebasijan Kurc, austrijski kancelar.

Karl Nehamer, austrijski ministar unutrašnjih poslova, kaže da se migrantima mora jasno reći da nema razloga da dolaze.

- Dobili su lažna obećanja. Nećemo vas primiti - poručuje on.

Za to vrijeme borbe u Idlibu se nastavljaju. Sirijske snage su osvojile strateški važan grad Sarakib, dok je Ankara objavila da je srušila još jedan sirijski avion. I pored sukoba, Bašar el Asad raspisao je izbore za 13. april.