latinica  ћирилица
04/03/2020 |  08:49 ⇒ 08:50 | Autor: SRNA

Ne čekati EU, već djelovati kao Mađarska

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je da sve države koje su potencijalno ugrožene migrantskom krizom, uključujući i Srbiju, ne treba da čekaju EU već same da djeluju kao što je Mađarska.

- Ako dođe pomoć od EU, dobro je došla, ali da je Mađarska čekala EU ona bi danas imala problem sa migrantima koji imaju druge zapadnoevropske države - rekao je Pavić za Sputnjik.

On je naveo da su mađarski primjer počele da primjenjuju Austrija, Hrvatska i Slovenija, tako da dolazi do nagomilavanja migranata u BiH, što, ocijenio je, postaje ozbiljan društveni, politički i ekonomski problem.

Kao glavnog krivca nastupajućeg talasa migranata Pavić vidi Tursku, i to ne samo zbog toga što je pustila migrante ka Evropi, već zato što je podsticala i umiješala se u građanski rat u Siriji na strani terorista.

- EU mora da upozori Tursku da pod prijetnjom sankcija učini sve da migrante zadrži na svojoj teritoriji i pomogne njihovom vraćanju u Siriju - rekao je Pavić.

Predsjednik Instituta za strategiju i razvoj bezbjednosti Milan Pašanski, ocijenio je da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pažljivo odabrao trenutak kada će pustiti "najezdu" migranata ka Evropi, jer, između ostalog, idu izbori u Americi, pa je američki predsjednik Donald Tramp zauzet, a njemački kancelar Angela Merkel polako ali sigurno klizi sa političke scene.

Prema njegovim riječima, Erdogan želi da iznudi ucjenu EU, a pitanje je koliko je ona spremna za situaciju nadolazećeg talasa migranata.

- Formiranje neke vrste panevropskih snaga na granicama EU moglo bi da potraje, dok bi za to vrijeme zemlje koje su prve na udaru bile prebukirane izbjeglicama - upozorio je Pašanski.

Nakon što je Erdogan donio odluku o propuštanju sirijskih izbjeglica, Evropa se nalazi pred krizom koja prijeti da uzdrma ne samo članice EU, već i ostale države starog kontinenta.

Za samo tri dana otkako je ova odluka donesena, Grčka je spriječila 20.000 nelegalnih ulazaka izbjeglica na svoju teritoriju, a EU je, dok se čeka vanredni sastanak ministara spoljnih poslova o pitanju situacije u Idlibu i migrantske krize, reagovala odlukom o slanju snaga na granicu Grčke sa Turskom zbog nadiranja migranata.