latinica  ћирилица
04/03/2020 |  19:34 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Srpska priprema mjere zbog mogućeg migrantskog talasa

Ono što se u narednim danima bude dešavalo na grčko-turskoj granici, opredijeliće djelovanje policijskih i bezbjedosnih struktura na zapadno-balkanskoj ruti. BiH i Srbija, kao zemlje na toj ruti, već preduzimaju mjere. Vlada Srpske o mjerama odlučuje u petak, a o migrantskoj krizi Savjet ministara raspravlja sutra.

Pred ministrima Srpske, u petak bi trebalo da se nađe operativni plan u vezi sa migranstkom krizom. Šta tačno podrazumijeva - premijer Radovan Višković ne otkriva. Јedno je sigurno - prioriteti su utvrđeni.

- Plan će biti u pravcu zaštite imovine Republike Srpske i naših građana od moguće veće "najezde" migranata, kako se najavljuje. Mi moramo spremno dočekati i zaštititi imovinu i naše građane u Republici Srpskoj - rekao je premijer Srpske Radovan Višković. 

Da li i Savjet ministara ima plan, vidjeće se na tematskoj sjednici o migrantskoj krizi. Fahrudin Radončić upozorava da BiH prijeti ekstremno teška bezbjednosna i humanitarna kriza ako se obistine procjene da bi dnevno moglo pristizati 10.000 migranata.

- Kada sam imao intervju pred komisijom za izbor novog Savjeta ministara, skrenuo sam pažnju poslanicima da nam se može dogoditi kataklizmični scenario, da Turska pusti migrante prema Evropi i to u nevjerovatno velikim ciframa. Nažalost, to se dešava ovih dana i vjerujem da je to trenutno najveći bezbjednosni izazov za BiH - istakao je Radončić.

Granična policija BiH preduzima organizacione mjere. Specijalizovane jedinice i opremu sa granice sa Hrvatskom preraspoređuje na, prema procjenama, najugroženiji pravac – na istoku, jer im na tom potezu dugom 600 kilometara nedostaje 1.200 službenika.

- Podići ćemo sve kadrovske i materijalno-tehničke kapacitete da spriječimo nezakonite ulaske i izlaske iz BiH, što je naša zakonske obaveze - istakao je pomoćnik direktora Granične policije BiH Dragan Kulić.

Ulaz migrantima neće dozvoliti ni Srbija koja, prema riječima predsjednika Aleksandra Vučića, neće biti poligon za njihovo zadržavanje. Pogotovo, dodaje, ne onima koji bi mogli da ugroze njenu bezbjednost. Zbog toga, nadležne službe već preduzimaju mjere.

- Od toga da prikupljamo informacije, pratimo situaciju do toga da se stvaraju uslovi da na dijelu teritorije bude zaustavljen migrantski talas i prodor - rekao je Vučić.

Sve mjere će, ipak, zavisiti od dešavanja na grčko-turskoj granici. Bude li efikasnost grčkih graničara na nivou na kojem je otkako je Turska otvorila granice za sirijske migrante, procjene su da bi migrantski talas ipak mogao biti nižeg intenziteta, nego što se činilo u prvim trenucima.