latinica  ћирилица
04/03/2020 |  19:41 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

U Briselu vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova EU

Nakon jučerašnje posjete lidera Evropske unije grčko-turskoj granici, kasno popodne počeo je vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova u Briselu. U petak se u Zagrebu sastaju i ministri inostranih poslova.

Gomilanje migranata na grčko-turskoj granici i ucjena Ankare da će pustiti tri miliona migranata, ne dobije li pomoć u ratu koji vodi u Idlibu, natjerali su Brisel da hitno reaguje. Na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova predstavljen je akcioni plan mjera za pomoć Grčkoj.

- U ovom trenutku Fronteks mobiliše resurse iz država članica koji će biti raspoređeni u Grčkoj u dvije hitne operacije. Na kopnu i moru biće rapsoređeno 100 graničnih policajaca, uz postojećih 530. Fronteks je takođe pripremio veći patrolni brod i šest manjih patrolnih čamaca, dva helikoptera, avion i tri vozila sa termovizijskom opremom - istakao je potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas.

Uz policajce i opremu, Brisel će Grčkoj obezbijediti 700 miliona evra pomoći, od čega je 350 miliona već na raspolaganju. Plan predviđa i tješnju saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

- Turska nije naš neprijatelj, ali ni ljudi nisu oružje. Učinićemo sve što možemo da poštujemo ova dva principa u teškim danima koji dolaze - dodao je Šinas.

Na vanrednom sastanku ministara inostranih poslova u petak u Zagrebu, Unija će ponuditi 60 miliona evra dodatne humanitarne pomoći sirijskom Idlibu, potvrdio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Idlib je posljednje žarište u devetogodišnjem ratu u Siriji gdje se sirijska vlada, uz podršku Rusije, bori protiv pobunjenika koje podržava Turska. Upravo zbog vojnih neuspjeha u Idlibu, Turska je prekršila sporazum sa Briselom i otvorila granice.

- Najvažnije je da se sada fokusiramo na to da se ova politička kriza ne pretvori u dugoročnu humanitarnu krizu. Spoljne granice EU nisu otvorene i ne treba da budu otvorene - naglasila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Јiva Јohanson.

O situaciji u Idlibu u petak bi trebalo da razgovaraju turski i ruski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin.