latinica  ћирилица
05/03/2020 |  18:35 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

BiH na istočnu granicu neće slati pripadnike Oružanih snaga!

Pažnja regiona usmjerena je na tursko-grčku granicu, pa u tom smislu i BiH traži način kako da spriječi eventualne ulaske migranata na istoku.

Јedno je sigurno, na granici sa Srbijom i Crnom Gorom neće biti pripadnika Oružanih snaga BiH, ponovio je to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je podsjetio da je Predsjedništvo odbacilo tu inicijativu i da se o tom pitanju ništa nije promijenilo.

Pitanjima migranata potrebno je pozabaviti se na drugačiji i ozbiljniji način, kategoričan je Dodik. Komentarišući izjave ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića i lidera SDA Bakira Izetbegovića da BiH na svoje granice zbog najezde migranata treba da izvede vojsku, ako to učine i susjedne države, Dodik je istakao da su to samo njihove pretpostavke i da je o tom pitanju Predsjedništvo već odlučivalo.

- O tome je odlučivalo Predsjedništvo ranije i donesena odluka je na snazi. Treba se pozabavti pitanjima migranata na drugačiji i ozbiljniji način. Mislim da je ključno pitanje da mi treba da se uzdamo u to da će ostati čvrste ulazne granice EU u Grčkoj i Bugarskoj od Turske i da će EU da spriječi talas migranata koji bi eventualno došao i ovdje - rekao je Dodik.

Fahrudin Radončić najavljuje da će se sutra sastati sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, a uskoro, dodaje, možda i sa Dodikom, da bi razmatrali trenutnu situaciju u vezi sa migrantskom krizom. Priznaje da odluku o raspoređivanju Oružanih snaga BiH na granice može donijeti samo Predsjedništvo.

- Ono je protivljenjem gospodina Dodika prošle godine donijelo odluku kojom isključuje takav scenario, ali sam siguran da u slučaju da, ne daj bože, dođe do eskalacije krize, da će Dodik reagovati odgovorno i brinuti se o cijeloj BiH - rekao je Radončić.

Međutim, nimalo ne ohrabruje poruka austrijskog kancelara Sebastijana Kurca koji je rekao da postoji trostruka bezbjednosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, a koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na zapadnom Balkanu.

- Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u odbrani spoljne granice EU. Mi smo u tjesnom kontaktu sa prijateljima na zapadnom Balkanu i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju granicu i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je, da je ministar unutrašnjih poslova spreman da zaštiti granicu Austrije od proboja migranata - izjavio je Kurc.

Njemački Bundestag nije odobrio dolazak novih migranata u tu zemlju.