latinica  ћирилица
05/03/2020 |  19:55 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Na grčko-turskoj granici u očekivanju novog "udara" migranata i ekipa RTRS

Turska je odlučila da dovede 1.000 policajaca da bi zaštitila svoju granicu od povratka migranata, koje su ranije pustili kada su otvorili granice, zbog čega se očekuje njihov novi pritisak na grčku granicu.

Evropski ministri odbrane odlučili su da, ipak, nema potrebe za slanjem vojske svojih članica na granicu. Na graničnom prelazu Kastanjes i danas je bila ekipa RTRS-a, gdje je situacija danas mirna. Možda je tako zbog posjete turskog ministra unutrašnjih poslova turskoj strani i predstavnika Međunarodnog Crvenog krsta Grčkoj. Doduše, bilo je propagandnog rata i danas. Nije bilo pucnjave, ni žrtava.

Najava da će i Turci rasporediti policiju podigla je nervozu, jer migranti više nemaju kud - na jednu granicu moraju "udariti".

Šef Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kojem je dopušteno da kroz ogradu razgovara s migrantima, potvrdio je da na ovom graničnom prelazu nema više od nekoliko stotina migranata i da turske vlasti preuveličavaju brojke. Ipak, ljuti ga što je predsjednica Evropske komisije, snage koje su raspoređene ovdje, nazvala štitom.

- Vidio sam djecu i žene i zbog toga sam emotivno reagovao na naziv "štit". Ne treba ti štit da bi se zaštitio od žena i djece. Zato što možete vidjeti odmah iza ograde da su to ranjivi ljudi, možda i neko malo manje ranjiv, ali je mnogo ranjivih, zato su i riječi i simbolizam važni - rekao je Frančesko Roka, šef Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.