latinica  ћирилица
08/03/2020 |  17:23 ⇒ 19:29 | Autor: sputniknews.com

Erdogan poručio Grčkoj da otvori granice

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Grčku da "otvori svoje granice" za migrante.

- Hej, Grčka! Apelujem na vas... otvorite kapije i oslobodite se ovog tereta. Neka odu u druge evropske zemlje - rekao je Erdogan tokom govora u Istanbulu.

Turski predsjednik je dodao da će u ponedjeljak otputovati u Belgiju na razgovore sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen.

- Nadam se da ću se iz Belgije vratiti sa drugačijim rezultatima - istakao je Erdogan.

Obalska straža Turske saopštila je u subotu da je Erdogan naredio da se izbjeglicama zabrani prelazak morske granice sa Grčkom zbog prijetnje njihovoj bezbjednosti.

Turska je prošlog mjeseca objavila da više ne može da obuzdava priliv izbjeglica iz Sirije i otvorila je svoje granice. Nakon ove odluke, donesene usljed napetosti u sirijskoj provinciji Idlib, hiljade migranata pokušalo je da uđe u Grčku preko Turske. Policija i vojska raspoređene su na granici.

Kriza na grčko-turskoj granici

Situacija sa migrantima na granici između Grčke i Turske eskalirala je krajem februara kada je Ankara objavila da je otvorila svoju granicu sa Evropskom unijom za migrante i izbjeglice nakon nedavnog porasta napetosti u sirijskoj provinciji Idlib. Ubrzo poslije toga, desetine hiljada migranata požurile su na tursku granicu sa Grčkom i Bugarskom kako bi pokušale da uđu u Evropu.

Prema navodima Turske, jedan od razloga za otvaranje granica prema EU bio je nedostatak pomoći ovog bloka za suočavanje sa protokom migranata. Prema sporazumu iz 2016. između EU i Turske, Ankara je obećala da će obuzdati priliv migranata u blok, dok se Brisel obavezao da će obezbijediti sredstva za pomoć Turskoj da se brine o izbjeglicama.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i Erdogan su se u četvrtak dogovorili o prekidu vatre u Idlibu. Dvije strane takođe su se dogovorile da formiraju bezbjednosni koridor dug šest kilometara južno i sjeverno od auto-puta M4, koji povezuje sirijske provincije Latakija i Alep.