latinica  ћирилица
14/03/2020 |  19:19 | Autor: SRNA

Neprihvatljivo formiranje Centara za migrante u srpskim naseljima

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ztražio je od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da saopšti Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara da je neprihvatljivo da se u srpskim naseljima u Federaciji BiH formiraju centri za migrante.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je najoštrije osudio zaključke nadležne grupe Unsko-sanskog kantona da se nastave aktivnosti na formiranju prihvatnog kampa za migrante u srpskom selu Lipa u opštini Bosanski Petrovac.

On je istakao da su stalni pokušaji zvaničnog Sarajeva i Bihaća da nasele migrante u napuštena srpska sela jedan u nizu dokaza da bošnjačka vlast na svim nivoima nije odustala od politike cementiranja etničkog čišćenja Srba, koji su za vrijeme građanskog rata protjerani sa svojih vjekovnih područja.

- Skandalozna je činjenica da vlast Unskog-sanskog kantona, ali i bošnjačka vlast u Sarajevu, u poslednje dvije godine konstantno nastoje da se u srpskim selima nasele migranti s ciljem zastrašivanja preostalih Srba, sprečavanja povratka protjeranih Srba i uzurpacije i otimanja srpske zemlje i druge imovine - naveo je Linta.

Linta je u pisanoj izjavi ukazao na važnost da se insistira da nadležni organi u Sarajevu i Bihaću ponište sve odluke i zaključke čiji je cilj nasilno naseljavanje migranata u srpskom selu Lipa i nizu drugih srpskih sela, kao što je Medeno polje i brojna druga.

- Radi se o grubom kršenju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma čime se širi strah, nepovjerenje, povećavaju tenzije i produbljuju podjele između srpskog i bošnjačkog naroda - ocijenio je Linta.

Prema njegovim riječima, Srbija se snažno zalaže za dosljedno poštovanje univerzalnih vrijednosti kako što su ljudska prava, vladavina prava i prava manjinskih naroda, a ne za jednostrane akcije koje nikome neće donijeti ništa dobro-