latinica  ћирилица
18/03/2020 |  21:52 | Autor: SRNA

Ograničeno kretanje migranata

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluku o ograničavanju kretanja migranata na području ovog kantona, te njihovom smještanju u privremene prihvatne centre radi prevencije, ublažavanja i otklanjanja štetnih posljedica po građane uzrokovanih širenjem zaraze virusom korona.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

Vlada je istom odlukom, uz saglasnost komandanta Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, uvela migrantima zabranu napuštanja tih centara.

Ove mjere provodiće se za vrijeme primjene odluka Vlade Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom virusa korona, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Kantonalna Vlada zadužila je Upravu policije MUP-a, ostala resorna ministarstva i Krizni štab Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu sve potrebne aktivnosti na realizaciji ovih mjera.


Imajući u vidu procjenu da postojeći kapaciteti u privremenim prihvatnim centrima neće biti dovoljni za smještaj svih migranata koji se nalaze i kreću na području Kantona Sarajevo, nadležnim organima BiH biće upućena inicijativa za formiranje dodatnog privremenog prihvatnog centra na području Kantona.

Zaduženi su upravnici prihvatnih migrantskih centara Blažuj i Ušivak da o svim ovim mjerama i aktivnostima, te donesenim zaključcima, obavijeste sve migrante koji su smješteni u njima.