latinica  ћирилица
04/04/2020 |  12:31 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

Ristić: Za nekoliko dana kompletiranje mobilne bolnice

Većinski vlasnik kompanije Tehnički remont Bratunac Slaven Ristić izjavio je Srni da će mobilna bolnica, čiji je prvi dio stigao sinoć, biti postavljena u slučaju pogoršanja situacije u vezi sa širenjem zaraze virusa korona u Republici Srpskoj.
Slaven Ristić (Foto: theprestige.ba) -
Slaven Ristić (Foto: theprestige.ba)

- Poslijepodne očekujemo slijetanje aviona koji će dopremiti drugi dio bolnice, a za par dana i treći kontingent pomoći koji će da sadrži i zaštitnu opremu, skafandere, maske, rukavice - naglasio je Ristić.

On je naveo da će kompletiranje mobilne bolnice biti spremno za nekoliko dana, te da se zajedno sa Vladom i Ministarstvom zdravlja intenzivno radi na tome.

Ristić je podsjetio da je za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom Vlada Republike Srpske izdvojila 3,6 miliona KM.

On je dodao da je bolnica obezbijeđena odlukom institucija Republike Srpske da bi se preduprijedila eventualna ekspanzija virusa korona i zbog potrebe da se ljudi adekvatno smjeste.

- Bolnica će biti postavljena u slučaju pogoršanja situacije i biće postavljena tamo gdje se i ukoliko se pokaže potreba za tim. Vjerujem da Republika Srpska neće doći u situaciju da joj bude potrebna ova bolnica u vrijeme zaraze virusa korona, ali je veoma važno da je Vlada uložila sredstava u taj projekat, da će mobilna bolnica biti dopremljena i služiti potrebama njenih građana u svim eventualnim prirodnim nepogodama, epidemijama i sličnim situacijama - istakao je Ristić.

On je pojasnio da će bolnica imati sve karakteristike prave bolnice, sa 50 soba i 500 kreveta, a može biti podijeljena u posebne segmente.

- Bolnica će biti opremljena sopstvenim generatorom za napajanje strujom, intenzivnom njegom, posebnim internim sistemom za vodu i grijanje i svim što je neophodno za jedan takav objekat - istakao je Ristić.

On je naglasio da kompanija Tehnički remont Bratunac pokušava svojim primjerom da pokaže da je humanost na prvom mjestu i s toga u vrijeme epidemije virusa korona nastoji da pruži svoj doprinos i stavi se na raspolaganje Vladi i svim institucijama Srpske.

Ristić je najavio da je u toku realizacija i akcije za nabavku respiratore, izrazivši zadovoljstvom odzivom građana.

- Novac za respiratore je uplaćen i uskoro očekujemo pošiljku dobavljača iz Rusije. Veoma su otežani uslovi da se u ovo vrijeme pandemije, kada se svaka država bori za medicinsku opremu, nabave neophodna sredstva, ali uspjeli smo i pronašli dobavljača iz Rusije koji će nam poslati respiratore - rekao je Ristić.