latinica  ћирилица
17/04/2020 |  12:48 ⇒ 13:17 | Autor: srpskainfo.com

Episkop Dimitrije: Nije napadnuto hrišćanstvo, nego zdravlje

U vrijeme kada u javnosti traju žestoke polemike oko toga da li je za pravoslavni Vaskrs potreban policijski čas, ili je trebalo dozvoliti vjernicima da prisustvuju liturgiji, jedan episkop naročito se ističe u jasnim i glasnim stavovima koji očigedno dopiru do vjernog naroda.
Vladika Dimitrije -
Vladika Dimitrije

U pitanju je episkop Zahumsko – hercegovački i primorski Dimitrije, čija saopštenja za javnost, izjave za medije njega i sveštenstva, ne ostavljaju prostor za sumnju i podjele među vjernicima.

-Ako bismo mogli zamisliti situaciju u kojoj se mjere o zabrani javnih okupljanja ne bi odnosile na vjernike, i tada bi zbog javanđelske vjere koja nas uči da je bližnji naš život, one trebalo da budu poštovane i primjenjivane od strane hrišćana. Zbog toga je najtrezvenije da poštujemo sve odluke i preporuke gradskih, republičkih i državnih vlasti kojima se nastoji spriječiti širenje ovog opakog virusa i spasti što veći broj života. Ne smijemo dozvoliti da ugrožavamo živote svojih bližnjih, jer su oni za svakog pravog hrišćanina najveća svetinja – napisao je vladika u pismu vjernicima na Lazarevu subotu.

Episkop Dimitrije osvrće se i na stavove pojedinih vjernika koji, kada bi im ukazao na strašne posljedice koje je korona virus ostavio i ostavlja u Italiji, prosto konstatuju da su Italijani najstarija nacija u Evropi, “dovodeći me, hoću da vjerujem nesvjesno, pred zaključak da ti ljudi, zbog svoje starosti i bolesti, ne zaslužuju ljubav svojih bližnjih i našu pažnju“.

-U koliki smo samo ponor bezosjećaja upali, misleći da branimo vjeru, i koliko živimo život izmješten iz realnosti koja nas okružuje?! Zato, probudimo se i vidimo: Nije napadnuto hrišćanstvo, nego zdravlje i životi miliona ljudi svih vjera i nacija sa kojima mi pravoslavni hrišćani dijelimo ovaj Božiji svijet – riječi su vladike.

Kao što znamo, javnost polemiše i oko toga da li je Sveta pričest (Evharistija) prhvatljiva u vrijeme kada se nalazimo u stanju pandenije. Stavovi za i protiv su naročito pojačani nakon jučerašnjih snimaka iz crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, gdje je služena liturgija povodom Velikog četvrtka, uz prisustvo velikog broja vjernika, koji su se pričešćivali jednom kašikom, kako se to inače radi.