latinica  ћирилица
11/05/2020 |  13:46 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Prošić od vlasti USK zatražio garanciju za sigurnost

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić rekao je Srni da je zatražio danas od vlasti Unsko-sanskog kantona da garantuju za bezbjednost stanovništvu Bosanskog Petrovca i mjesta u okolini srpskog sela Lipe, zbog desetak provala u kuće, krađa automobila i sitnijih krađa koje su se dogodile nakon što je formiran migrantski kamp u Lipi.
Dejan Prošić - Foto: RTRS
Dejan ProšićFoto: RTRS

Prošić je istakao da se provale i krađe dešavaju na cijeloj teritoriji Bosanskog Petrovca, ali najviše u selima Vrtoče i Prkosi, koja graniče sa selom Lipa.

- Obično su meta napada izolovane kuće u našim selima, koja su rjeđe naseljena - precizirao je Prošić.

Zbog toga, naveo je on, među građanima Bosanskog Petrovca vlada strah zbog migranata i potrebna je garancija policije za bezbjednost stanovnika.

- Stanovnici su u panici i zabrinuti - rekao je Prošić i ukazao na to da nije ispoštovano obećanje o kontroli izlaska i ulaska mogranata u kamp u Lipi.

Ispred porodične kuće u Bosanskom Petrovcu ukraden je automobil "škoda", nakon čega je Danilo Kecman, vlasnik ukradenog vozila, pozvao sve nivoe vlasti - Unsko-sanskog kantona, Federacije i BiH - da spriječe ovakva dešavanja.

- Svakodnevni incidenti i susreti s njima nisu prijatni - rekao je Kecman Srni.

Mještanin sela Vrtoče Zdravko Atlagić rekao je da migranti u selo dolaze najviše tokom noći.

- Ima straha, svaku noć prolaze kroz selo, najčešće u grupama. Provaljuju u kuće - rekao je Atlagić Srni.