latinica  ћирилица
15/05/2020 |  13:19 | Autor: SRNA

Manifestacija "Noć muzeja" pomjerena na 5. septembar

Kulturna manifestacija "Noć muzeja" u Srbiji će biti održana 5. septembra, umjesto 16. maja, saopštili su organizatori.
Noć muzeja u Beogradu (Foto: N. Skenderija) -
Noć muzeja u Beogradu (Foto: N. Skenderija)

- Ljubav" će biti tema ovogodišnje "Noći muzeja", čiji datum održavanja je pomjeren zbog virusa korona, vodeći računa o bezbjednosti i zdravlju kako posjetilaca, tako i onih koji rade na pripremama ovog događaja.Nakon meseci izolacije i karantina koji su stavili na preispitivanje ljudske odnose, emocije, našu bliskost i povezanost, ljubav kao tema ovogodišnje manifestacije nametnula se sama. Bez ljubavi život nema iste boje, umetnost nema istu snagu, ni muzeji nemaju isti sjaj - naveli su organizatori.

U skladu sa novonastalom situacijom, ističe se u saopštenju, naredna "Noć muzeja" u Srbiji planirana je za prvu septembarsku subotu, a uživanje u kulturnim sadržajima biće organizovano poštujući sve preporuke nadležnih institucija.

U saopštenju se dodaje da je borba protiv pandemije korone izmijenila svakodnevicu, preokrenula rasporede, poremetila planove.

- Potrudićemo se da pripremimo što zanimljiviji i inspirativniji program, kako bismo posve neobično leto pred nama zaokružili na najlepši mogući način, dokazujući da ljubav zaista pobeđuje sve - navode organizatori ove manifestacije.

Јedanaestu godinu zaredom kanal "Viasat histori" je nacionalni sponzor manifestacije "Noć muzeja".

"Noć muzeja" predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom svijeta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva "Noć muzeja" održana je u pet beogradskih muzeja i galerija i uspjela je da animira više od 4.000 posjetilaca, dok je tokom narednih godina taj broj narastao na nevjerovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na gotovo 200 lokacija u više od 60 gradova i mjesta širom Srbije.