X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
07/06/2020 |  21:15 ⇒ 08/06/2020 | 09:01 | Izvor: RTRS

Tegeltija političar godine (FOTO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija dobio je večeras nagradu "Večernjakov pečat" za političara godine, koju dodjeljuje Večernji list, izdanje za BiH.
Tegeltija političar godine (Ustupljena fotografija) -
Tegeltija političar godine (Ustupljena fotografija)

Tegeltija je zahvalio za ovo važno priznanje i čestitao ostalim dobitnicima koji su pokazali da se i teškim i složenim trenucima u kojima se živi i radi mogu ostvarivati rezultati vrijedni pažnje.

On je podsjetio da je Savjet ministara na čijem je čelu formiran godinu dana nakon što su održani opšti izbora, a da je tek nedavno kompletiran.

- Savjet ministara sam shvatio kao mjesto dogovora i kompromisa u BiH, kao mjesto za rješavanje životnih problema građana i poslovne zajednice. Vođen tom logikom prvih deset dana rada postigli smo dogovor i kompromis o ključnim ekonomskim pitanjima u BiH sa poslovnom zajednicom i premijerima entiteta o najvažnijim stvarima koje treba raditi - rekao je Tegeltija.

Ustupljena fotografija

On je u obraćanju podsjetio da je Savjet ministara ratifikovao sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo između Srbije i BiH, omogućio grantove i kredite za izgradnji koridora "Pet ce" koji se gradi u Republici Srpskoj, ali i između Zenice i Žepča, kao i na jugu, dok su obezbijeđena sredstva za izgradnju tunela Ivan.

- Obezbijedili smo sredstva za izgradnju graničnog prelaza u Bratuncu koji će konačno omogućiti da u funkciji bude most Bratoljub koji spaja Srbiju i BiH. Odblokirali smo procese evropskih integracija - podsjetio je Tegeltija.

On je ocijenio da će ovu godinu sigurno obilježiti pandemija virusa korona, koja će promijeniti naše živote i ambijent.

- Uspjeli smo dobiti prvi dio borbe za spašavanje života. Obezbijedili smo nesmetano snabdijevanje robe preko granice, ali i pomoć od 700 miliona evra finansijske podrške BiH. Tako veliki obim finansijske pomoći BiH nikad nije u tako kratkom periodu obezbijedila. Ono što je pred nama i što će biti veoma teško jeste borba sa ekonomskim posljedicama - ukazao je Tegeltija.

On je naglasio da je formirana radna grupa koja će pripremiti jedinstven odgovor BiH na socijalno-ekonomske probleme.

- Ukoliko budemo uspješni u prevazilaženju ekonomskih i socijalnih problema protiv kovida-19 mjeriće se uspjeh svih nas u BiH. Siguran sam da zajedno moramo da gradimo društvo, da zajedno radimo kako bi izgradili bogatije, sigurnije i pravednije društvo od onoga u kojem danas živimo - istakao je predsjedavajući Savjeta ministara, kojem je priznanje uručio predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Ustupljena fotografija

Odlučeno je da se u ovoj kategoriji dodijeli nagrada i za međupolitički dijalog koju je dobio Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost.

Prestižna manifestacija, 19. po redu "Večernjakov pečat", ove godine održana je istovremeno u nekoliko gradova u BiH i regionu.

RTRS/SRNA