latinica  ћирилица
08/06/2020 |  22:32 ⇒ 09/06/2020 | 00:01 | Autor: RTRS

Galijašević: Institucije BiH zakasnile za adekvatnu migrantsku politiku (VIDEO)

Institucije na nivou BiH zakasnile su da pronađu adekvatne politike i da sprovode vlastite propise u pogledu rješavanja migrantske krize u BiH, izjavio je za RTRS stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Sigurno je da su događaji u Savjetu ministara i ostavka ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića, koji nam je potencirao važnost bezbjednosne dimenzije na ovom planu, dali novi zamah raspravama o tome šta BiH želi i da li uopšte želi reagovati, te da li je reakcija ranijih struktura sa nivoa zajedničkih institucija bila samo kasna ili je ponekad bila i zlonamjerna - rekao je Galijašević.

On je istakao da su propisi u BiH, po tom pitanju prilično jasni, ali da je vidljivo i jasno da se oni uopšte ne sprovode.

Galijašević je napomenuo da je Zakon o strancima jasno regulisao ulazak stranaca u BiH, bez obzira da li ih kvalifikovali kao migrante ili izbjeglice, na način odakle stranac treba da dođe, kako treba sa njim postupati, kako da se utvrdi njegov identitet i šta raditi sa osobama kojima se ne zna identitet.

On je napomenuo da su u BiH ulazila lica koja ne zaslužuju status migranata, jer su ulazila tajno van granice i bez dokumentacije.

- Institucije BiH ruše vlastiti Zakon o strancima i Pravilnik o ulasku i boravku stranaca u BiH, jer ilegalnim strancima koji se agresivno ponašaju i skrivaju svoj identitet nije mjesto u otvorenim kampovima - objasnio je Galijašević.

On je rekao da migranti koji dolaze iz Sirije i Pakistana predstavljaju pravi problem za evropski mir i bezbjednost, a ne samo za BiH, jer je riječ o evakuaciji ljudi sa dva velika ratišta.

- Povratnike sa sirijskog ratišta iz BiH izgubili smo iz fokusa pojavom takozvanih migranata i pojavom pandemije virusa korona - upozorio je Galijašević.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić smatra da različiti nivoi vlasti u BiH imaju različite poglede na rješavanje migrantske krize i da tu nema nikakve koordinacije i pravog rješenja.

Prošić je naglasio da je bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić prvi put iznio nekakve pravce kojim se trebalo kretati i koji bi doveli do nekog rješavanja, a sve ostalo je bilo "zabijanje glave u pijesak" i očekivanje da će neko drugi riješiti situaciju.

- Sa stanovišta lokalne zajednice nas najviše interesuje bezbjednosni i zdravstveni aspekt migrantske krize jer želimo da zaštitimo naše građane, da im garantujemo bezbjednost i da im neće neko donijeti neku bolest i zarazu nepoznatu za naše zdravstvo - istakao je Prošić.

Prošić je zaključio da je najvažnije da policijske strukture garantuju bezbjednost građana u Unsko-sanskom kantonu i zaštitu njihove imovine koju migranti sve češće narušavaju.

Emisiju Aktuelno možete pogledati i OVDЈE.