latinica  ћирилица
16/06/2020 |  14:00 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Broćeta: Migrantski kampovi na srpskoj zemlji dokaz da progon Srba i dalje traje

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Goran Broćeta rekao je danas Srni da progon Srba sa područja FBiH i dalje traje, a dokaz tome su migrantski kampovi na srpskoj zemlji, te pozvao Predsjedništvo BiH da se takav vid istrebljenja Srba u FBiH hitno zaustavi.

- Progon srpskog življa na području FBiH i dalje traje. Mi smo 1995. godine protjerani vojnom silom, a sada to čini poličko Sarajevo. Pozivam Predsjedništvo BiH da se ovakav vid istrijebljenja Srba u FBiH hitno zaustavi, jer migranti uživaju veća prava od povratnika pa i od kompletnog stanovništva BiH - rekao je Broćeta.

On je naveo da se, prema njegovim saznanjima, migrantski kamp u Lipi širi i na srpsku imovinu, te da je takav odnos političkog Sarajeva jasna slika da Srbi nisu dobrodošli na svoja vjekovna ognjišta.

- Srpski predstavnici vlasti treba da su oni koji izbrani srpskim glasovima u većinskim srpskim sredinama, a ne oni koji predstavljaju Srbe preko saarajevskih političkih partija. Ovo govorim jer se takvi ljudi nisu nikako oglasili povodom problema sa migrantskom krizom koji je eskalirao u Unsko-sanskom kantonu - rekao je Broćeta.

Broćeta je dodao da se izgradnja migrantskog kampa u srpskom selu Lipa iskoristila u pandemiji jer su na snazi bile određene naredbe.

- FBiH ne želi dobro Srbima bar tako govore potezi koji se povlače, ali mi nećemo dozvoliti da se ikada više na srpskoj zemlji ponovi Lipa. Vratili smo se na svoja ognjišta i ne želimo da ih ponovo napuštamo zbog migranata kojih je svakim danom sve više - naglasio je Broćeta.