latinica  ћирилица
17/06/2020 |  15:01 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Gradiška: Izgradnja vrtića i sportske dvorane u završnoj fazi (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Gradišci da se u tom gradu trenutno realizuje nekoliko važnih i kapitalnih projekata, navodeći da je gradnja sportske dvorane predstavljala veliki zahvat, ali da sada, kada se vidi kojoj svrsi će služiti, predstavlja ponos svima koji su podržavali njenu izgradnju.
Cvijanović u Gradišci - Foto: RTRS
Cvijanović u GradišciFoto: RTRS

Cvijanović je naglasila da sportska dvorana i novi vrtić u ovom gradu, koji su u završnoj fazi izgradnje, trebaju da budu na ponos lokalnim vlastima, ali i republičkim institucijama i vlastima koje su podržavale ove projekte.

- Zadovoljna sam onim što sam vidjela u vezi sa izgradnjom vrtića, a posebno trebamo biti zahvalni Srbiji koja je dala gotovo polovinu sredstava za finansiranje projekta. Uz trend rasta broja zaposlenih u Gradišci raste i potreba smještaja djece u vrtiće, ali uvijek nam je zadovoljstvo kada je to problem koji moramo riješiti - naglasila je Cvijanovićeva, koja je posjetila lokaciju izgradnje novog vrtića i sportske dvorane u Gradišci.

Ona je rekla da je iz budžeta predsjednice i Vlade Republike Srpske obezbijeđena podrška za brojne projekte u Gradišci.

- Sve ono što se radi u Gradišci, kada su u pitanju važni infrastrukturni projekti, definitivno daje sasvim novu i drugačiju atmosferu. Mislim da se grad razvija ubrzanim korakom, zbog čega sam ponosna na rezultate Gradske uprave i gradonačelnika. Vidi se da postoji vizija, znanje u planiranju i kandidovanju projekata, da se prepoznaje šta su potrebe lokalnog stanovništva - istakla je Cvijanović i dodala da je pred Gradiškom još jedna svijetla faza razvoja.

Cvijanović u Gradišci (Foto: RTRS)

Ona je naglasila da je uspjeh zagarantovan svaki put kada postoji zajedničko djelovanje republičke i lokalne vlasti, a da ne postoji projekat koji se ne može ralizovati kada uz to postoji i podrška Vlade Srbije, kao što je to slučaj sa projektom izgradnje vrtića u Gradišci.

- Posvećenost potrebama građana u Gradišci definitivno postoji i u ime republičkih institucija mogu reći da će one uvijek stajati na usluzi onima koji budu kandidovali važne projekte - dodala je Cvijanović.

Ona je istakla da je zadovoljna onim što vidi i u brojnim drugim lokalnim zajednicama Republike Srpske, te da Gradiška, u odnosu na ostale sredine, ima prednost da je na pragu EU, blizu Banjaluke i komuniikacijski povezana sa zemljama zapadne Evrope.

- Infrastrukturni projekti, novi most i auto-put koji treba da dobije pravu upotrebnu vrijednost sa završetkom mosta, i sve ono što smo radili jesu prednosti Gradiške. Gradonačelnik Gradiške je u komunikaciji sa kolegama iz drugih lokalnih zajednica i svi oni nastoje da na što brži i bolji način obezbijede napredak i razvoj svojih sredina - rekla je Cvijanović i zaključila da se već sad priča o projektima koji će u Gradišci biti realizovani u narednih četiri do pet godina.

Cvijanović u Gradišci (Foto: RTRS)

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio je predsjedniku Srpske za posjetu, navodeći da će izgradnjom vrtića gotovo u cijelosti biti riješen problem čekanja na smještaj djece u predškolske ustanove u Gradišci, te da je sportska dvorana objekat čiju izgradnju željno iščekuje gradiška omladina i 23 dvoranska sportska kluba.

- Očekujemo da će dvorana biti završena u narednih 60 dana. Imamo i klubove koji su sticali uslove i za plasman u premijer lige i više rangove takmičenja, borilačke sportove u kojima su pojedinci osvajali evropske zlatne medalje. Sada im stvaramo uslove za takmičenje i treninge. Ovo je dvorana sa 1.600 sjedećih mjesta za gledaoce, gdje ćemo moći organizovati svjetska i evropska takmičenja u odbojci, košarci, rukometu - naveo je Adžić.

Prema njegovim riječima, u sklopu objekta, uz glavnu dvoranu imaju i manju dvoranu koja je prilagođena za mali fudbal i košarku, kao i treću dvoranu za borilačke sportove.

On je istakao da je Gradiška grad sporta i mladih ljudi i da su Gradska uprava, Vlada i predsjednik Republike Srpske uložili značajna sredstva za izgradnju dvorane.

- Od Vlade do sada imamo uloženo dva miliona KM, a ukupno će u izgradnju dvorane, koja je započeta 2009. godine, investicija iznositi oko 13,5 miliona KM. Pitanje je da li ovako savremene dvorane ima u okruženju, jer su prilikom izgradnje primijenjena sva savremena tehnička dostignuća, od načina zagrijavanja toplotnim pumpama, podnog grijanja, led rasvjete, do kamenih panela za vanjske obloge i troslojnih vakumskih stakala, što sve zadovoljava uslove za `A` klasu energetske efikasnosti - pojasnio je Adžić.

Cvijanović u Brestovčini (Foto: RTRS)

On je dodao da je plan da se na krovu dvorana instalira foto-naponska elektrana snage 150 kilovata.

Govoreći o izgradnji novog vrtića u prigradskoj mjesnoj zajednici Brestovčina, Adžić je naveo da je riječ o objektu površine 1.600 kvadratnih metara, koji će obezbijediti smještaj za dodatnih 160 djece, te da će u sklopu objekta biti izgrađene prostorije za kancelarije Savjeta mjesne zajednice.

- Ukupna investicija za izgradnju vrtića iznosi oko 2,3 miliona KM. Za izgradnju ovog objekta dobili smo i grant od Vlade Srbije od 500.000 evra, na čemu im još jednom zahvaljujem u ime svih građana. Trenutno imamo oko 200 djece koji čekaju na smještaj u vrtić, a sa izgradjnjom ovog objekta i adaptacijom postojećih vrtića zadovoljićemo te potrebe - rekao je Adžić, navodeći da bi novi vrtić trebao biti završen do kraja oktobra.