latinica  ћирилица
30/06/2020 |  11:48 ⇒ 16:00 | Autor: N1

Hrvatska ukida samoizolaciju za državljane BiH bez obzira na odluku EU

Republika Hrvatska će ukinuti mjeru dvosedmične samoizolacije za sve državljane Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.
Hrvatska - Foto: RTRS
HrvatskaFoto: RTRS

Time je ispunjeno obećanje hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je nakon razgovora sa ministarkom vanjskih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković najavio popuštanje mjera prema BiH koje su uvedene nakon pogoršanja epidemiološke slike u BiH.

Hrvatska vlast je uvela obaveznu mjeru dvosedmične samoizolacije za državljane BiH prošle srijede, ali je nakon pritiska iz BiH, kao i domaćih turističkih radnika i hotelijera, očito podlegla pritisku. Treba istaći da se u subotu u Hrvatskoj održavaju i izbori, pa je sigurno i to jedan od razloga.

Božinović je rekao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana, a potvrdio je da je na popisu zemalja s kojima EU, pa tako i Hrvatska, otvara granice i Srbija za koju su prije pet dana, kao i sa BiH, Sjevernom Makedonijom i samoproglašenim Kosovom, uveli strože mjere na granicama.

- Mi smo i kao još uvijek zemlja koja predsjedava bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru da se otvori prema 15-ak država, a među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH - rekao je Božinović za hrvatsku televiziju N1.

Pri uvođenju mjera prošle sedmice je rečeno da se u Hrvatskoj povećava broj zaraženih, te da su za to "krivi" uvezeni slučajevi virusa korona, ali je istaknuto da će se mjere ublažavati kako trend zaraženih u susjednih zemljama bude opadao. Ipak, iako broj zaraženih u BiH i dalje ne opada drastično, Hrvati ukidaju mjere.

Danas se očekuje i preporuka Evropske komisije u pogledu otvaranja granica, u skladu s epidemiološkom situacijom. Ministar Radman je rekao da će Hrvatska poštovati te mjere kada je u pitanju BiH.

To znači da bi BiH opet mogla da dobije zabranu slobodnog boravka na teritoriji Hrvatske, dok tranzit kroz tu zemlju neće biti upitan.