latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:58 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Dodik: Moguće da izbori budu polovinom decembra

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da ova stranka i dalje osporava način izbora članova Centralne izborne komisije BiH, ali da će ispoštovati rokove koji se tiču predstojećih lokalnih izbora, za koje postoji i mogućnost da budu održani polovinom decembra.
Milorad Dodik (foto:M. KADRIĆ) -
Milorad Dodik (foto:M. KADRIĆ)

- Protiv sam ovakvog sastava CIK-a zato što ima namjeru da provodi političku egzekuciju i revanšizam i pod direktnim je uticajem SDA i to im je rečeno - izjavio je Dodik nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dodik je konstatovao da su u ovu instituciju inkorporirani ljudi iz opozicije iz Republike Srpske, te ponovio da je problem što nije ispoštovan zakon koji jasno određuje da se mora izabrati komisija koja provodi konkurs i bira članove nakon konkursne procedure.

Dodik je rekao da je SNSD podnio prijavu za predstojeće lokalne izbore, te da će usvajanjem budžeta BiH do 21. jula biti obezbijeđena sredstva za njihovo održavanje.

Prema njegovim riječima, ostaje taj dio priče u sporazumu koji su postigli HDZ BiH i SDA da će se izbori u Mostaru održati u isto vrijeme kada i lokalni u ostatku BiH.

- Onda ostaje mogućnost da se izbori zajedno održe u prvoj polovini decembra, ali i tu postoji osnova da se ispita zakonska mogućnost pomjeranja - rekao je Dodik.

On je istakao da traži da se zakon poštuje i da se, ukoliko postoji potreba da se zakon mijenja, to i učini.

- Ako zakon predviđa da se izbori u BiH održavaju u prvoj nedjelji oktobra izborne godine i da je taj rok moguće prolongirati 30 dana, a ne više, ona mi ako idemo na decembar možemo reći da će se prolongirati 90 dana, ali se mora promijeniti taj dio zakona da bi CIK imao pravo da to uradi - pojasnio je Dodik.

Dodik je upozorio da bez te vrste izmjene nema ni zakonskog osnova za pomjeranje izbora.

- Mi smo zainteresovani za izbore i mislimo da u ovoj godini treba održati lokalne izbore. SNSD se dobro pripremio i očekuje veliku pobjedu - poručio je Dodik.

Povezane vijesti:

Dogovoreni izbori u Mostaru i budžet, imenovanja nisu (FOTO)