X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
03/08/2020 |  19:32 ⇒ 19:59 | Izvor: RTRS

U Srpskoj 40 novozaraženih; Prijavljeno šest smrtnih slučajeva (VIDEO)

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa na virus korona testirano je 586 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 40 osoba. Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva.
Virus korona - Foto: ilustracija
Virus koronaFoto: ilustracija

Republički štab za vanredne situacije Srpske odlučio je da na snazi do 17. avgusta ostaju dosadašnje mjere zaštite bez izmjena.

Donesen je Zaključak o donaciji prehrambenih proizvoda , lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju Humanitarnom društvu "Dobrotvor" Mostar.

U Univerzitetsko kliničkom centru popunjeni su skoro svi kapaciteti za pacijente sa Kovid-19 oboljenjem.

Na terapiji respiratorima je 18 pacijenta, a posebno zabrinjava podatak da je mnogo mladih sa teškom kliničkom slikom.

Svakodnevno se u najvećoj zdravstvenoj ustanovi zbog simptoma na virus korona pregleda stotinu pacijenata.

I dalje se mnogi oglušuju na mjere zaštite i neodgovorno se ponašaju.

- Imamo mnogo mlađih pacijenata na respiratoru, kao i na Infektivnoj klinici sa ozbiljnim kliničkim slikama, sa ozbiljnim upalama pluća. Oko 100 pacijenata dnevno pregledamo - rekao je generalni direktor UKC Republike Srpske  profesor doktor Vlado Đajić.

Veoma je ozbiljna epidemiološka situacija u sarajevsko-romanijskoj regiji. Zaraženi iz Doma za stara lica "Natura"
stabilne su kliničke slike i zbrinuti su u ovoj ustanovi, a jedno lice preventivno je smješteno u bolnicu "Srbija".

- Da bi zatvorili kompletan krug sva lica su 2.8. testirana, kako korisnici tako i zaposleni. Napravili smo raspored pacijenata po sobama i uradićemo novi plan kada dobijemo rezultate od 2. avgusta - izjavio je koordinator Doma zdravlja Pale Nebojša Tanović.

- Nadamo se poslije ove sedmice u kojoj smo imali najveći broj oboljelih da će građani shvatiti da se moraju pridržavati svih mjera koje je Institut preporučio, a regionalni štab nas je sve obavezao - rekao je rukovodilac Institut za javno zdravstvo Istočno Sarajevo Vlado Mijovčić.

U Trebinju većina zaraženih mogla je da potvrdi kontakte zaraze.

- Inspekcijski organi vrše kontrole po restoranima i kafićima. To je ono što se može, a svakako je najvažnija odgovornost svih nas - izjavio je šef Štaba za vanredne situacije Trebinje Stevan Bekan.

- Situacija je takva da jutros imamo 21 bolesnu osobu. Od toga je jedna žena u teškom stanju, a šest na liječenju -kiseonikom - izjavio je pomoćnik direktora Bolnice Trebinje za medicinke poslove doktor Stanko Buha.

U Distriktu Brčko do sada je zaraženo 186 lica, od kojih je 127 aktivnih slučajeva. Uskoro bi trebalo da počne i testiranje zaraženih PCR. 

- Stvorene su pretpostavke. Njegov je kapacitet oko 80 dnevno, kada se radi i prekovremeno, znači 80 testiranja. I što je najvažnije vrlo brzo ćemo moći dobijati rezultate, poslije uzetog uzorka. Mi sad imamo situaciju da čekamo više dana, četiri, čak i pet dana - istakao je šef Odjeljenja za zdravstvo distrikta Brčko Akif Pezerović.

Postoje opštine u Srpskoj koje se mogu pohvaliti i povoljnom epidemiološkom situacijom.

- Imamo jedan aktivni slučaj - izjavio je portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić.

Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 270, u Univerzitetskom kliničkom centru 72, a u opštim bolnicama 198 pacijenata.