X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/08/2020 |  19:20 ⇒ 19:59 | Izvor: RTRS

U Srpskoj još 91 slučaj virusa; Uskoro preporuke o načinu održavanja nastave (VIDEO)

U Srpskoj u posljednja 24 časa na virus korona pozitivno je 91 lice,od testiranih 436 uzoraka. Prijavljena su i dva smrtna slučaja. Institut za javno zdravstvo daće preporuke u vezi sa načinom održavanja nastave u novoj školskoj godini.
Virus korona (foto:agencije) -
Virus korona (foto:agencije)

I dalje među novozaraženim najviše je iz Banjaluke, a zatim slijede Doboj, Trebinje, Gacko, Bijeljina i Bileća.

Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 270, u Univerzitetskom kliničkom centru 73, a u opštim bolnicama 197 pacijenata.

Najveći problem su privatna druženja,jer tu nema pridržavanja preventivnih mjera nošenja maske i fizičke distance,a zatim slijedi prikrivanje izvora zaraze koja su potekla upravo iz tih druženja,pojašnjavaju epidemiolozi.U bolnici u Doboju trenutno je dovoljno kapaciteta za prijem zaraženih.

U dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" trenutno je zbog virusa korona hospitalzovano 47 pacijenata, izjavila je načelnik Službe za infektologiju Svjetlana Adžić.

- Od toga 29 pacijenata ima pozitivan nalaz, ostali pacijenti čekaju rezultate nalaza ili su negativni, ali imaju kliničke, laboratorijske i rendgenske znakove koji ukazuju na kovid - rekla je Adžićeva.

Svakodnevna preokupacija praćenja epidemiološke situacije u Institutu za javno zdravstvo je zbog polaska u školu koji se bliži,a podjednako je važan za đake i roditelje.

Preporuke se očekuju do kraja sedmice, a biće izdate u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, rekao je u našem Јutarnjem programu Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Zeljković je naveo da će đaci od septembra pohađati nastavu u školi, ali uz određene izmjene. Broj učenika koji će odlaziti u školu i način izvođenja nastave biće definisani do kraja sedmice.

Konačnu odluku o modelu izvođenja nastave, od početka nove školske godine, donijeće Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije.

U distriktu Brčko registrovana su tri nova slučaja infekcije Kovid 19. Otvorena je PCR laboratorija, koja će u jednom ciklusu moći da obradi 40 testova na virus korona, odnosno 80 tokom dana,ali za njeno funkcionisanje moraju da se steknu preduslovi.

PCR kabinetu koji je u ponedjeljak, 3. avgusta, zvanično otvoren u Brčkom, prijeti zatvaranje ukoliko Skupština distrikta ne prihvati novi organizacioni plan vladinog Pododjeljenja za javno zdravstvo sa sistematizacijom radnih mjesta, rekla je šef tog Pododjeljenja Anđa Nikolić.

Nikolićeva je izjavila da laboratorija neće moći da radi zakonito ukoliko neki od zaposlenih i dalje budu radili po ugovoru o djelu i volonterski.

Pozitivan primjer stiže iz opštine Višegrad gdje je u blagom padu broj pacijenata sa simptomima virusa korona.