latinica  ћирилица
22/08/2020 |  19:13 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad - mjesto bogato turističkim potencijalima (VIDEO)

Јezera Balkana, izletište Pecka, vjerski turizam - samo su dio ponude Mrkonjić Grada, na sat vožnje od Banjaluke.
Mrkonjić Grad -
Mrkonjić Grad

Iako je sadašnje ime dobio po kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Mrkonjić Grad ostao je upamćen po Prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a, održanom 25. novembra 1943.godine.

Grad se diči istorijom dužom od 2.000 godina, a ime je mijenjao čak četiri puta. Opštinske vlasti, planovima prostornog uređenja i projektima, stvaraju uslove za privlačenje investitora.

- Turistička djelatnost nikada nije bila primarna grana privrede u Mrkonjiću. Uvijek je bila tu negdje sa strane i pored značajnih prirodnih ljepota, kao što su Balkana, Zelenkovac, planina Lisina, izvor Sane, Ponor. I ti turistički kapaciteti žive uprkos vremenima i nedovoljnom ulaganju u te kapacitete - kaže Divna Aničić načenica oštine Mrkonjić Grad.

Hram Sv. Save, zbog ljepote prozvan i mrkonjićka Gračanica, izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu, 2018. godine osveštao je patrijarh Irinej. Sve unutrašnje površine Hrama ukrašene su mozaikom Vitraži rađenim u Murano staklu.

Јedno od najprepoznatljivijih obilježja mrkonjićke opštine su i jezera Balkana, o čijem nastanku i danas živi legenda.

- Postoji legenda o škrtosti bogatog gavana koji je, kada su sveci hodali zemljom, i kada su tražili milostinju, nije htio da im udovolji. Upravo su oni njega prokleli, da sve to potone u ambis i da voda sve to prekrije - priča Slobodan Ćoćkalo.viši samostalni stručni saradnik iz oblasti kulture u Јavnoj ustanovi "Kulturno – sportski centar Petar Kočić".

Mrkonjić Grad je prepoznatljiv, između ostalog, i po džez festivalu i likovnoj koloniji na Zelenkovcu. A za to je zaslužan jedan likovni umjetnik, zaljubljenik u prirodu Borislav Boro Јanković.

- Kad sam krenuo da se bavim slikarstvom tražio sam za sebe kutak i htio ovdje da u očevoj vodenici napravim atelje. I onda sam to proširivao malo po malo, a na kraju je dobilo ovaj oblik.

Na skoro idealnoj visini, ne samo za odmor, nego i za život, skrivena od pogleda i glavnih puteva, nalazi se Pecka.

- Tu žive super ljudi, domaćini. Priroda je prelijepa, u Pecki izvire rijeka Sana. U Pecki je i najveće penjalište u BiH, imamo 120 smjerova već zabušenih u stijenama - kaže Boro Marić, predsjednik Udruženja Greenways Pecka.

I dok čekamo sljedeći festival na otvorenom ili školu gljivarstva u Pecki, džez koncert na Zelenkovcu ili sezonu kupanja na Balkani, sjetite se da je Mrkonjić Grad i više od toga. Ovaj grad je grad ljudi sa dušom, bogatom tradicijom i naslijeđem. I legendama koje se prenose sa koljena na koljeno.