latinica  ћирилица
27/08/2020 |  19:20 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

U TE Ugljevik novi sistem vrijedan 80 miliona evra (VIDEO)

Probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane Ugljevik uspješno je završen.
Dodik u RiTE Ugljevik - Foto: RTRS
Dodik u RiTE UgljevikFoto: RTRS

Ovaj projekat, vrijedan 80 miliona evra, uskladio je rad ugljevičke Termolektrane sa najstrožim kriterijumima Evropske energetske zajednice, čime je ova elektrana postala najčistija termolektrana u BiH kada je u pitanju emisija sumpor- dioksida i čvrstih čestica, saopšteno je nakon sastanka uprave preduzeća sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem.

Dodik je podsjetio da je Vlada Srpske, prije nekoliko godina, odlučila da investira oko 100 miliona dolara u postrojenje za odsumporavanje.

Dodik je podržao dobar rad RiTE Ugljevik koja u ovoj godini proizvodi 35,7 odsto ukupne proizvodnje struje u Republici Srpskoj.

- Ovo je jedno od važnijih preduzeća u oblasti proizvodnje električne energije, gdje je ulaganje Vlade Republike Srpske od 100 miliona dolara u proces odsumporavanja omogućio produžetak radnog vijeka Termoelektrane i smanjenje zagađenja sa nekadašnjih 18 tona na 150 kilograma dnevno - rekao je Dodik.

On je dodao da je to bilo bitno za nastavak rada Termoelektrane, kao i za stanovništvo i prirodu.

- Važno je očuvati proizvodnju u RiTE Ugljevik, jer da nije bilo njihovog dobrog rada ove godine naš bi energetski sistem pao u nekim elementima dok su hidroelektrane oslabljene zbog smanjenog priliva vode - naveo je Dodik.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da su visoke zvaničike Republike Srpske upoznali sa poslovanjem i probnim radom postrojenja za odsumporavanje, čime je ova termoelektrana postala jedna od ekološki najprihvatljivijih u regionu.

Stojanović je istakao da su i u pandemiji virusa korona sačuvali resurse i ljude i da proizvode 35,7 odsto struje u energetskom sistemu Republike Srpske.