latinica  ћирилица
28/08/2020 |  08:30 | Autor: SRNA

Obuka za 40 proizvođača iz Pelagićeva, Šamca i Donjeg Žabara

Četrdeset poljoprivrednih proizvođača iz Šamca, Pelagićeva i Donjeg Žabara dio su obuke "Aktuelni problemi u proizvodnji paradajza, paprika i krastavaca u plasteničkoj proizvodnji", koju realizuje Јedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Ovi poljoprivredni proizvođači su početkom godine učestvovali u realizaciji IFAD projekta, dok je obuka počela sinoć u Obudovcu.

Stručni savjetnik pri Ministarstvu poljoprivrede, Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Slađana Berić Tovirac rekla je da se poljoprivredni proizvođači na osnovu ove obuke upoznaju o najvažnijim osnovama plasteničke proizvodnje i mogućnosti rješavanja određenih problema na koje nailaze tokom tog procesa.

- Imamo postojeće prbleme sa prouzrokovačima biljnih bolesti. U ovakvoj godini imamo više problema sa napadom insekata, sa pojavom određenih karantinskih insekata. Moramo više pažnje obratiti na pojavu tute apsolute u plastenicima, koja od polovine jula već primijetno pravi probleme - rekla je Tovirčeva.

Tovirčeva je navela da je cilj projekta, osim plastenika, bilo obezbijeđivanje dijela proizvodnog paketa u smislu repromaterijala za proizvodnju, kako bi proizvođači na početku imali obuku i sva sredstva koja bi usmjerili u prozvodnju i proširenje kapaciteta plasteničke proizvodnje.

- Značajno je da je kroz ovaj projekat realizovano više od 5.000 novih kvadrata plasteničke proizvodnje, a edukacije je neophodna. Osim ovih mjera koje Јedinica za projekte sprovodi, krajem jula se pojavila još jedna povoljnost za naše poljoprivredne proizvođače - rekla je Tovirčeva.

Ona je pojasnila da je riječ o internet platformi "Plodovi sela", čiji je rad odobrio ministar poljoprivrede, a koja je omogućila prezentovanje proizvoda poljoprvrednih proizvođača i bolje uvezivanje kupcem.

- Ova internet platforma omogućila je uvezivanje proizvođača sa područja Posavine, tako da je, za cijelu dobojsku regiju, uključeno nešto više od 40 proizvođača - rekla je Tovirčeva.

Tovirčeva je pozvala sve zainteresovane proizvođače da se uključe i iskoriste ovu priliku, jer je internet platforma besplatna i omogućava onlajn poziciju, odnosno promociju njihovih proizvoda i pojavu u regionalnom sistemu prodaje.

Predavač Stevan Mesarović rekao je da se ovaj projekat realizuje na osam lokacija u Republici Srpskoj i rađen je u okviru projekta Ministrastva sa stranim donatorima, a u donacijama je prisutan veliki broj plasteničara i proizvođača.

- U projektu imamo početnike i poljoprivrednike koji su dugo u proizvodnji. Obudovac spada u zrelije plasteničare, davno su počeli da rade i imaju najviši nivo plasteničke proizvodnje i proizvodnje cvijeća, koja je jako zahtjevna - istakao je Mesarović.