latinica  ћирилица
29/08/2020 |  09:40 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

Kakva je atmosfera u Crnoj Gori uoči izbora?

U Crnoj Gori je na snazi predizborna tišina, uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora.

Učestvuje 11 lista, a pravo glasa ima više od 540 hiljada birača. Ove izbore obilježila je pandemija korona virusa, pa nije ni bilo velikih predizbornih skupova, ali i činjenica, da su, prvi put, crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve pozvali građane da izađu na izbore i glasaju protiv politike koja je donijela sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Procjene analitičara su da bi upravo ovaj sporni zakon mogao koštati aktuelnu vlast Mila Đukanovića. Vladika Јoanikije poručuje da su u molitvene šetnje uprte oči cijelog svijeta i da će narod u Crnoj Gori svojim mirom pobijediti i nadvladati Zakon, koji je donio zlo i podjele. Podršku su uputili i brojni poznati srpski glumci i pjevači.

Vladika Јoanikije pozvao je građane da izađu na izbore i glasačkim listićima smijene sa vlasti "one koji su, kako kaže, udarili na svetinje, pravoslavlje, pamćenje, na čast i obraz Crne Gore".

- Glasajmo za one ljude koji su se pošteno i hrabro suprotstavili bezakonju, onom bezakonju koje je vlast Crne Gore licemjereno i podmuklo nazvala Zakonom o slobodi vjeroispovijesti - rekao je episkop budimljansko - nikšićki Јoanikije.

Borba za odbranu srpskih svetinja, brojne litije i protesti protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizuju se širom Crne Gore više od šest mjeseci uprkos brojnim hapšenjima srpskog sveštenstva, političkih neistomišljenika i zastrašivanju građana. Poruka koja je obišla svijet – uvijek je ista.

Interesantno je da, iako su brojne litije bile osporavane zbog pandemije – ista pravila ne važe na dan izbora. Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu kojom se građanima koji su u samoizolaciji ili karantinu, a nisu pozitivni na virus, omogućava privremeni izlazak na biračko mjesto.

Zbog otvorene podrške opoziciji poznatom pjevaču Vladu Georgievu zabranjen je ulazak u Crnu Goru. Crnogorska policija saopštila je, da je Georgiev vraćen sa graničnog prelaza Sitnica za BiH, zbog zabrane ulaska u Crnu Goru. Kako navode razlozi su nacionalne, unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja.

- Gospodo, na granici mi je uručeno rješenje zabrana ulaska u Crnu Goru! Razlozi su nacionalne i unutrašnje bezbjednosti! Eto, ne znam šta bih više dodao…dno dna. DPS i ovakvo obračunavanje sa Srbima! Na zdravlje vam i na obraz - napisao je Georgiev na svom Tviter profilu.

Podrška stiže i od srpskog glumišta. Doajen Petar Božović pozvao je narod Crne Gore da izađe na izbore i hrabro pokaže šta misle o pokušaju kidanja svetinja na način koji je do sada bio neprimjeren u svijetu.

- Ovo ni za jednu crkvu do sada nije važilo osim u režimima vojnog komunizma i onim režimima u kojima su se dekretima oduzimala prava i rušile crkve. Doduše, to rušenje se dešava i danas, a dešavalo se i u bliskoj prošlosti na Kosovu - dodaje Božović.

Milutin Mima Karadžić, popularni crnogorski glumac bio je oprezniji u porukama upućenim pred izbore. Za njega su kaže, crkve najljepši spomenici i želi da u Crnoj Gori vlada mir, a narod sam odluči ko će voditi zemlju, jer on najbolje zna za koga će glasati.