latinica  ћирилица
02/09/2020 |  15:51 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

Kostrešević: Policija neće dozvoliti ugrožavanje bezbjednosti građana (FOTO)

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je da je policija Srpske prisutna na međuentitetskoj granici sa Unsko-sanskim kantonom /USK/ i da neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje lične bezbjednosti i imovine građana.
Sastanak-Novi Grad - Foto: RTRS
Sastanak-Novi GradFoto: RTRS

Kostrešević je danas u Novom Gradu razgovarao sa načelnikom ove lokalne zajednice Miroslavom Drljačom i opštine Krupa na Uni Mladenom Kljajićem o bezbjednosnoj situaciji, sa posebnim osvrtom na novonastalu situaciju na entitetskoj granici.

- I dalje će se u kontinuitetu pratiti problem i u skladu sa procjenom preduzećemo mjere i radnje kako bi se građani Republike Srpske osjećali sigurno i bili bezbjedni - poručio je Kostrešević.

On kaže da do sada nije bilo incidenata, niti potrebe za policijskom intervencijom.

Kostrešević je naveo da se migranti ne stacioniraju na teritoriji Republike Srpske i da policija neće dozvoliti bilo koji oblik ugrožavanja ili incidenata.

Drljača kaže da je bezbjednosna situacija složenija jer su aktivnosti policije USK dovele do kulminacije situaciju sa migrantima.

- Ono što možemo istaći jeste da će policija pratiti broj migranata na međuentitetskoj granici i da će broj policajaca zavisiti od broja migranata. Najvažnije je da će naši građani biti bezbjedni. Sve ono što ih bude ugrožavalo biće odmah sankcionisano - rekao je Drljača.

Drljača je naglasio da građani treba da imaju povjerenje u institucije Republike Srpske i da on očekuje da ova situacija neće dugo trajati s obzirom na to da ne postoje uslovi za boravak migranata na liniji razgraničenja.

On je dodao da migranti u manjim grupama prolaze područje ove opštine, ali da ne žele da se zadržavaju, već žele u USK i dalje u EU.

- Naši građani su zabrinuti, roditelji vode djecu u školu i vraćaju ih. To je neminovnost, ali vjerujemo da će ova situacija kratko trajati - rekao je Drljača.

Kljajić je naveo da se nakon današnjeg sastanka može konstatovati da su građani i imovina Republike Srpske bezbjedni.

- Što se tiče migranata, policija kontroliše njihovo kretanje. Opravdan je strah građana jer se radi o rijetko naseljenom području. Međutim, pripadnici policije Srpske kontrolišu situaciju - izjavio je Kljajić.

Drljača i Kljajić su rekli da će opštinske komisije sačiniti procjenu štete pričinjene na poljoprivrednim usjevima u poljima gdje se zadržavaju migranti i tražiti da se ta šteta građanima nadoknadi.

Današnjem sastanku prisustvovali su i načelnik Uprave policije Republike Srpske Dalibor Ivanić i načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović.

Na entitetskoj granici Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona, pored magistralnog puta Novi Grad - Bosanska Otoka, od prošle sedmice povećan je broj migranata.