latinica  ћирилица
10/11/2020 |  14:59 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Ombudsmen EU pokrenuo istragu zbog odnosa prema migrantima

Ombudsman EU pokrenuo je istragu protiv Evropske komisije zbog propusta u zaštiti prava migranata i izbjeglica koji su se žalili da ih je policija na hrvatskoj granici maltretirala i pljačkala.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Istraga je pokrenuta na zahtjev Amnesti internešenela zbog reakcije Evropske komisije na ponašanje hrvatskih vlasti prema migrantima na granici i neuspostavljanja promatračkog mehanizma.

- Fokus istrage je na tome šta Evropska komisija čini da bi osigurala da hrvatske vlasti poštuju osnovna ljudska prava u svojim operacijama zaštite granice - navodi se u saopštenju ombudsmana EU.

Amnesti internešenel i niz drugih organizacija i svjetskih medija već duže vrijeme izražavaju zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u tretmanu migranata na hrvatskoj granici, što hrvatske vlasti odbacuju.

Osim toga, Evropska komisija, u kontekstu evropskih sredstava koje Hrvatska dobija za operacije na granicama, treba da uspostavi "promatrački mehanizam" kako bi osigurala da je rad u zaštiti granice u skladu sa osnovnim pravima i zakonima EU.

Amnesti internešenel sumnja u postojanje takvog mehanizma i tvrdi da Evropska komisija nije potvrdila da su hrvatske vlasti to učinile ili istražila kako su potrošena osigurana sredstva.

Evropska komisija dala je Hrvatskoj novac za taj mehanizam 2018. godine, predvidjevši da će u njemu učestvovati udruženja građana i pravobranilac za ljudska prava.

Evropski poslanici zelenih, članovi Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove procijenili su ove godine da takav mehanizam ne postoji, jer ne omogućava pristup zelenoj granici, graničnoj policiji i njihovim dokumentima.

Gardijan je pisao da je Evropska komisija sakrila informaciju da Hrvatska nije potrošila sredstva namijenjena za nadzor policije na granici.

Evropska komisija do 31. januara mora da odgovori na niz pitanja ombudsmana EU o promatračkom mehanizmu i kako garantuje da se na hrvatskoj granici poštuju osnovna ljudska prava.

Amnesti internešenel je pozdravio pokretanje istrage, ocijenivši da je to "značajni prvi korak".

Šef odjeljenja Amnesti internešenela za evropske institucije Ev Gedi navodi da su ova i druge organizacije tokom godina zabilježile da hrvatska policija batina i muči migrante i tražioce azila.

- To radi hrvatska policija kojoj su plate možda isplaćene evropskim sredstvima - istipče Gedi.

Ona je navela da Evropska komisija, nastavkom finansiranja operacija i davanjem "zelenog svjetla" Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor, odustala od svoje odgovornosti da nadzire kako se koristi evropska pomoć, te poslala opasan signal da besramna kršenja ljudskih prava mogu proći nezapaženo.