latinica  ћирилица
11/11/2020 |  22:03 ⇒ 12/11/2020 | 08:06 | Autor: RTRS

Dodik: Neće biti policijskog časa; Ograničiti privatna druženja (VIDEO)

Neće biti policijskog sata, ali apelujem na stanovništvo da ograniči privatna druženja, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, gostujući u emisiji Telering.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Na taj način budimo svijest naroda. Zajedno moramo da pobijedimo ovu epidemiju. Zabrana kretanja sama po sebi ne daje efekte i rezultate. Naš narod je pokazao sklonost da posluša i bude solidaran - naglasio je Dodik.

Dodik kaže da se ta solidarnost ne podrazumijeva prema institucijama, već najprije prema društvu, ali i zdravstvenom sektoru.

- Republika Srpska će izdržati, i ima resurse da izdrži ovu krizu i nenadane troškove. Nekad se i sam zapitam, gdje smo sve mogli uložiti novac, da nije bilo pandemije, ali borba za ljudske živote je najvažnija stvar, i to ostaje naš prioritet. Јedan dan liječenja od kovida u bolnicama košta i do 4.000 maraka, na respiratoru. Nekad i manje, ali u prosjeku 2.000 dnevno. Mi danas imamo 1.045 u bolnicama , što je dva miliona maraka dnevno. A to nisu planirani troškovi. Morali smo preusmjeriti odnekud - - poručio je Dodik.  

Istakao je da će uprkos budžetskom manjku od 270 miliona maraka Srpska i do kraja ove i naredne godine investitrati u kapitalne objekte i tako ublažiti posljedice.

Građane je pozvao da izađu na izbore i da se pridržavaju savjeta epidemiologa.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da će se i dalje nastaviti ulaganja u zdravstveni sektor.

- Pandemija izavana virusom korona nije zaustavila investicije u zdrastvenom sektoru. Očekuje nas izgradnja i rekonstrukcija bolnica u Zvorniku, Doboju, Prijedoru i Trebinju. Podsjećamo, izgrađene su kovid bolnice u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Foči. Zar treba nekoga da podsjećamo kako su izgledale prije toga ove bolnice - rekao je Dodik.

On je nagovijestio da je plan kada prođe pandemija ulaganje i u banjski turizam, zašto će biti izdvojeno oko 80 miliona KM, jer poslije borbe sa virusom, mnogima će biti potrebne banjske usluge, i Srpska želi da spremno dočeka taj period.